27 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές»

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών που βλέπουν κάλπες μέσα στον χειμώνα επιβεβαίωσε, κατά κάποιο τρόπο, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι οσμίζεται εκλογές. «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές και δικαιολογημένα θα έλεγα καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023» είπε ο πρωθυπουργός χθες κατά την περιοδεία του στην Καλλιθέα. 

Και επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας: «Η πορεία την οποία έχουμε χαράξει, με μια λάθος επιλογή στην κάλπη μπορεί να αντιστραφεί και όλα όσα έχουμε χτίσει να γκρεμιστούν. Το είδαμε, εξάλλου, την προηγούμενη τετραετία. Αλλά, τα διλήμματα των εκλογών πια είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;».

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και τις περιοδείες του στην πρωτεύουσα και την επαρχία δίνοντας την αίσθηση ότι προετοιμάζεται και για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Παράλληλα σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει ότι δεν μπορούν να θεωρούνται πρόωρες οι εκλογές που θα γίνουν εντός του 2023 δείχνοντας ότι η περίοδος του χειμώνα αποτελεί μια πολύ πιθανή επιλογή για προσφυγή στις κάλπες.

Η απόφαση για διενέργεια εκλογών περίπου έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση τετραετίας φαίνεται ότι υπαγορεύεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα της τελευταίας εβδομάδας που έδειξαν ότι η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε από 0,5% έως 1% τον προηγούμενο μήνα. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη σημερινή διαφορά που σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κυμαίνεται ανάμεσα σε 5% (Prorata) και 10% (Metron Analysis) ελπίζοντας σε μια άνετη νίκη στις εκλογές της απλής αναλογικής. 

Αντίθετα σε περίπτωση που η κυβέρνηση προκηρύξει τις εκλογές για την άνοιξη ή το καλοκαίρι εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με λιγότερο ευνοϊκό πολιτικό τοπίο ως αποτέλεσμα της κρίσης ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Ετσι, αρκετά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι εκλογές να προσδιοριστούν για τις πρώτες Κυριακές του Φεβρουαρίου καθώς σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει προλάβει να προχωρήσει στις παραδοσιακές εισοδηματικές ενισχύσεις που δίνονται πριν από τις κάλπες.

Σημαντικός πάντως παράγοντας για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών είναι και η επιλογή της κυβέρνησης για το αν αυτές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011 ή την τελευταία απογραφή του 2021. Η ημερομηνία – κλειδί είναι η 21η Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Θάνος Θανόπουλος, στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 έγινε η τελευταία πράξη της απογραφής, που άρχισε το 2021. Και μετά την πάροδο ενός έτους (όπως προβλέπεται) από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της, δηλαδή μετά την 21η Φεβρουαρίου 2023, υποχρεωτικά οι εκλογές πρέπει να γίνουν με βάση τη νέα απογραφή.

afirimeno.com
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου