2 Νοεμβρίου 2022

NYT: Τι να κάνετε αν βρεθείτε σε περίπτωση ακραίου συνωστισμού;

Ενώ οι τραγωδίες όπως ο θάνατος 151 ανθρώπων σε εκδήλωση στη Σεούλ είναι σπάνιες, όποιος παρευρεθεί σε μια τέτοια ογκώδη συγκέντρωση πλήθους θα πρέπει να έχει υπόψη του αυτές τις συμβουλές ασφαλείας, λένε οι ειδικοί.

Ένα κύμα πλήθους κατά τη διάρκεια εορτασμού του Χαλογουίν στη Σεούλ παρέσυρε στο θάνατο τουλάχιστον 151 ανθρώπους – πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων τραγωδιών που σχετίζονται με περιστατικό ακραίου συνωστισμού.

Ο Νοέμβριος θα σηματοδοτήσει την επέτειο ενός έτους από το φεστιβάλ Άστρογουόρλντ στο Χιούστον, όταν 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μια συναυλία του Τράβις Σκοτ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια στη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία.

Μολονότι αυτές οι περιπτώσεις είναι υψηλού προφίλ, τέτοια «επεισόδια είναι πολύ σπάνια», είπε ο Κλίφορντ Σκοτ, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία και ειδικός στη συμπεριφορά του πλήθους. «Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι θα βρεθούν σε συνθήκες όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά χαμηλός», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπάρχουν απλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, είπαν οι ειδικοί. «Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι, πόσο δυνατός είσαι», είπε ο Πολ Βερτχάιμερ, ειδικός στην ασφάλεια του πλήθους. «Αν βρεθείς σε ένα τέτοιο περιστατικό, όλα είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σου».


Οι New York Times παρουσιάζουν τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι να κάνετε πριν πάτε σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο

Ερευνήστε το συμβάν – και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά είναι επίσης προετοιμασμένα. Οι περισσότερες οργανωμένες εκδηλώσεις με εισιτήρια έχουν ένα σχέδιο ασφάλειας του πλήθους, επομένως αυτές μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Οι πιο χαλαρές, ανοιχτές εκδηλώσεις στο δρόμο έχουν συνήθως λιγότερες προφυλάξεις. Οι εκδηλώσεις μόνο σε όρθια αίθουσα, και εκείνες χωρίς καθορισμένες θέσεις, τείνουν να είναι οι πιο επικίνδυνες, είπε ο κ. Βερτχάιμερ.

Δώστε προσοχή στον τρόπο οργάνωσης της εκδήλωσης όταν μπείτε για πρώτη φορά. Εάν η είσοδος σε μια εκδήλωση φαίνεται ανεπαρκώς οργανωμένη – η διαδικασία ασφάλειας και ελέγχου εισιτηρίων είναι μπερδεμένη και ταραχώδης, για παράδειγμα – η υπόλοιπη εκδήλωση μπορεί να είναι ανεπαρκώς ρυθμισμένη για να χειριστεί ένα πλήθος, είπε ο Δρ Στιλ. «Αν αυτό φαίνεται χαοτικό, θα προσπαθούσα να αποφύγω τα πλήθη υψηλής πυκνότητας από εκείνο το σημείο και μετά», πρόσθεσε.

Εάν η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο, χωρίς καθορισμένες θέσεις, ίσως να πρέπει να βρείτε το λιγότερα γεμάτο σημείο, είπε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεστε πολύ πίσω.

Μάθετε πού βρίσκονται οι έξοδοι σε όλο τον χώρο

Θα πρέπει να γνωρίζετε την πλησιέστερη έξοδο από το σημείο που κάθεστε ή στέκεστε, είπε ο κ. Βερτχάιμερ, και καθώς κινείστε σε όλο το χώρο, ελέγξτε τις εξόδους κοντά στην εξέδρα ή τις τουαλέτες, καθώς η αύξηση του πλήθους μπορεί να συμβεί απροσδόκητα οπουδήποτε.

«Το βλέμμα σας θα πρέπει να περιστρέφεται», σαρώνοντας το περιβάλλον σας για σημάδια, ότι το πλήθος είναι πολύ ή ότι μια έξοδος είναι απρόσιτη, είπε ο Δρ Γιώργος Τσιάμπας, διευθυντής της Northwestern Medicine’s Disaster Management and Community Emergency Preparedness Initiative.

Πώς μπορώ να ξέρω αν τα πράγματα είναι επικίνδυνα;

Προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το πλήθος γίνεται επικίνδυνα πυκνό. Εάν πιέζεστε με τους γύρω σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η ασφάλεια μειώνεται. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε γύρω σας και να δείτε εάν υπάρχουν υπεύθυνοι ασφάλειας πλήθους ή προσωπικό ασφαλείας που παρακολουθεί την κατάσταση. Εάν δεν υπάρχει κανένας, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι η κατάσταση δεν είναι ασφαλής.

«Όταν αισθάνεστε ότι υπάρχει συμφόρηση – όταν αισθάνεστε ότι ο προσωπικός σας χώρος είναι γεμάτος, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως πρέπει να μεταφερθείτε σε διαφορετική περιοχή και να μην περιμένετε να χειροτερέψει», δήλωσε ο Γκιλ Φράιντ, ειδικός διαχείρισης πλήθους και καθηγητής στο το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Φλόριντα. Για παράδειγμα, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να παρακολουθείς μια συναυλία κοντά στο μπροστινό μέρος της σκηνής, το πίσω μέρος είναι πιθανό να είναι λιγότερο γεμάτο και πιο ασφαλές.

Τι να κάνετε αν στηθεί σκηνικό ακραίου συνωστισμού;

Σταθείτε σαν πυγμάχος. Να κρατήσετε τα χέρια σας μπροστά στο στήθος σας, για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο ανάμεσα σε εσάς και στο άτομο που έχετε απέναντί σας. Σταθείτε σαν μποξέρ, με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, ώστε να είστε πιο σταθεροί και να απορροφάτε καλύτερα την πίεση από τους ανθρώπους που σας πιέζουν. Πρέπει να διατηρήσετε τα γόνατά σας εύκαμπτα, έτσι ώστε το σώμα σας να μην είναι άκαμπτο και να μπορείτε να κινηθείτε.

Αν πέσει κάτι, μην προσπαθήσετε να το σηκώσετε. Ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας πέσει στο έδαφος, μην σκύβετε και το πιάσετε – ίσως να μην μπορείτε να σηκωθείτε ξανά.

Μην ουρλιάζεις. Θέλετε να εξοικονομήσετε οξυγόνο και το να φωνάζετε, ακόμη και για βοήθεια, είναι πιθανόν μάταιο σε ένα μεγάλο πλήθος. Και επειδή ο αέρας σε ένα πλήθος τείνει να είναι καυτός και μουντός, σηκώστε το κεφάλι σας για μεγαλύτερη πρόσβαση σε καθαρό αέρα.

Εάν πέσετε, ξαπλώστε στο πλάι. Θέλετε να μείνετε στα πόδια σας, αλλά αν πέσετε, προσπαθήστε να ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά για να προστατέψετε την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Εάν ακουμπάτε στο στομάχι ή στην πλάτη σας και οι άνθρωποι πέσουν από πάνω σας, υπάρχει κίνδυνος να συμπιεστεί το στήθος σας.

Βγείτε από την άκρη του πλήθους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να κινηθείτε διαγώνια προς την άκρη του πλήθους όταν υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Και μην αντισταθείτε στη δύναμη του πλήθους.

Μια φαινομενικά ασφαλής κατάσταση μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε επισφαλή. Η καλύτερη στρατηγική είναι να μπείτε σε μια εκδήλωση με ένα σχέδιο για το χειρότερο σενάριο και στη συνέχεια να διατηρήσετε την επίγνωση του περιβάλλοντός σας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Τα φονικότερα δυστυχήματα λόγω συνωστισμού πλήθους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου