14 Νοεμβρίου 2022

Ποδήλατα αφηρημένης τέχνης!

Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης του Μονάχου παρουσιάζει μια διαφορετική έκθεση για τα βιομηχανικά μοντέλα ποδηλάτων τα τελευταία 150 χρόνια. Το χρονικό μιας λατρείας, από τη Deutsche Welle:

Το περίφημο penny-farthing με την τεράστια ρόδα. 
Το ιδιαίτερο αυτό μοντέλο που σχεδιάστηκε από τον Αλσατό Εζέν Μεγιέρ στο Παρίσι το 1869, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εκθέματα της έκθεσης ποδηλάτων με ιδιότροπο σχεδιασμό (φωτογραφία επάνω αριστερά). Η ασύμμετρα μεγαλύτερη μπροστινή ρόδα δεν περνάει απαρατήρητη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε πέρα από το να τραβάει τα βλέμματα, να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Ποδήλατο ασφαλείας».
Μετά από 20 χρόνια το συγκεκριμένο μοντέλο του 1890 αποτέλεσε την εναλλακτική λύση του ποδηλάτου. Στην έκθεση παρουσιάζεται το πρωτότυπο «Hirondelle» της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας «Manufacture Francaise d'Armes et Cycles» με τον σκελετό να έχει σχήμα μισοφέγγαρου και στριφογυριστό τιμόνι.

Ανακλινόμενο ποδήλατο.
Εφευρέθηκε από τον Αυστριακό μηχανικό Πάουλ Γιάραϊ το 1919. Ήταν ένα από τα πρώτα ξαπλωμένα ποδήλατα μαζικής παραγωγής που ξεκίνησε να παράγεται στην Στουτγάρδη το 1920 αλλά γρήγορα διακόπηκε η παραγωγή τους καθώς υπήρξαν πολλά θανατηφόρα ατυχήματα.

Ποδήλατο αλουμινίου.
Στη μεταπολεμική περίοδο, ο Γάλλος Ρεγιέ Μπαρντέ χρησιμοποίησε εξαρτήματα αεροσκαφών από αλουμίνιο προκειμένου να φτιάξει αυτό το ποδήλατο το οποίο είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό σε συνάρτηση με τη δερμάτινη σέλα του, που δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Κλασσικό ποδήλατο πόλης.
Το «Comfortable» ποδήλατο πόλης, γερμανικού ντιζάιν, ανήκει στον βιομηχανικό σχεδιαστή και καθηγητή πανεπιστημίου Όντο Κλόζε από το 1982. Ο σχεδιασμός του είναι πολύ ιδιαίτερος με τις ζάντες, τις χοντρές ακτίνες αλλά και τον ίδιο τον σκελετό να προκαλούν θαυμασμό στους αναβάτες.


Γρήγορο σαν αστραπή!
Με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία, αυτό το κόκκινο ποδήλατο μπορεί να είναι λιγότερο άνετο αλλά αρκετά πιο βελτιωμένο. Σχεδιάστηκε από την «Togashi Engineering» το 1989 και ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω του έντονου χρώματος αλλά και από τον σκελετό σε σχήμα κεραυνού και τους δίσκους που έχουν αντικαταστήσει τις ακτίνες. Ένα έργο τέχνης!

Πτυσσόμενο ποδήλατο: μια ιδιαίτερη μίξη σχημάτων.
Εκτός από αυτό το πτυσσόμενο ποδήλατο που λανσάρισε το 1988, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Ρίτσαρντ Σάππερ έχει σχεδιάσει και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως ραδιόφωνα, καρέκλες, ακόμα και τηλεφωνικούς θαλάμους.

Ξύλινα ποδήλατα κατά παραγγελία.
Το σχέδιο αυτού του ξύλινου ποδηλάτου φαίνεται αρκετά ιδιότυπο. Σχεδιάστηκε το 2014 από τους Γάλλους οικολόγους σχεδιαστές Πωλ Γκερέν και Τίλ Μπρετφύς. Με τον ασυνήθιστο ξύλινο σκελετό του το ποδήλατο αυτό αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου