30 Νοεμβρίου 2022

Νοέμβριος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του Νοεμβρίου από την επικαιρότητα, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα κυριάρχισαν, εκτός από τα μόνιμα (ακρίβεια και τουρκικές απειλές), η υπόθεση των υποκλοπών, το Μουντιάλ στο Κατάρ και το σκάνδαλο της "Κιβωτού του Κόσμου".

Σχετικό το σκίτσο επάνω αριστερά του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (21.11.2022). Επικαιρότητα: Στην τρίτη θέση έπεσε η υπόθεση των υποκλοπών - παρακολουθήσεων (ανακούφιση στον Μητσοτάκη για predator κλπ), την ξεπέρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ (ανθρώπινα δικαιώματα και διακρίσεις) που ανέβηκε στη δεύτερη θέση. Πλέον κυριαρχεί στην πρώτη θέση το σκάνδαλο της "Κιβωτού του Κόσμου".

Ακολουθούν τα υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Προς την "πράσινη μετάβαση" με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ...γεμίζει το "καλάθι του νοικοκυριού" έτσι ώστε να φυτοζωούμε! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον "Ριζοσπάση" (5.11.2022):

Μια λίστα με ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνται παρουσίασε ο Κ. Βαξεβάνης στo «Documento», χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Μεταξύ αυτών υπουργοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ. Όμως, σύμφωνα με μια άποψη (της κυρίας στο σκίτσο), αν σήμερα δεν παρακολουθείσαι "είσαι άχρηστος"! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (10.11.2022):

Σκίτσο του Κώστα Βλάχου, προφανώς με αφορμή το δημοσίευμα, 
χωρίς αποδεικτικά  στοιχεία, του «Documento» για παρακολουθήσεις. Σήμερα λοιπόν η εφημερίδα κυκλοφορεί με "προσφορά" ... έναν κουβά λάσπη! Από ανάρτηση του σκιτσογράφου στο facebook (11.10.2022):

Γιατι η τυφλή Δικαιοσύνη έκανε σούπα τις υποκλοπές; Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δοκιμάζει την σούπα στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (16.11.2022), είπε "δεν μασάμε"!

Η φοιτητική εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, σε σχέση με το σήμερα, 49 χρόνια μετά. Μια διαφορετική ανάγνωση του τότε συνθήματος "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" σήμερα, στο σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη, σε από ανάρτησή του στο facebook:

Μπανανόφλουδα, από τουρκικό δάχτυλο, περίμενε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.στη Λιβύη, όπου τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νάιλα Μανγκούς. Όμως ο Δένδιας δεν την "πάτησε", αναχώρησε αμέσως για τη Βεγγάζη. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (19.11.2022):

Άρχισε στις 20.11.2022 στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με την εντυπωσιακή τελετή έναρξης το απόγευμα και τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα στη συνέχεια. Όμως τραγωδία κρύβεται κάτω από τα γήπεδα, αφου χιλιάδες ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κατασκευή των σταδίων και λοιπών έργων υποδομής. Σχετικό το σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (20.11.2022):

«Κιβωτός του Κόσμου»: Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (22.11.2022), ο επικεφαλής της "Κιβωτού" (Πατέρας Αντώνιος) ίσως και να σκέφτηκε: "τι νόημα έχει μια κιβωτός χωρίς κατακλυσμό;" ... Και ύστερα ήρθε "κατακλυσμός" καταγγελιών!

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το λαϊκό του πρόσωπο (ένα από τα πολλά) μπροστά στην σπασμένη πόρτα του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού την οποία πέταξε έξω ο δικαστικός επιμελητής, ξεχνώντας ότι ο πλειστηριασμός του συγκεκριμένου σπιτιού έγινε με δικό του νόμο και όταν ο ίδιος ήταν ακόμη πρωθυπουργός! Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου για το «Ελλάδα24» (25.11.2022): 

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Οκτώβριος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου