19 Ιανουαρίου 2024

Γιατί οι σκύλοι είναι τόσο πιστοί στους ανθρώπους;

Κάθε κηδεμόνας σκύλου θα σας πει ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στη σχέση με τον σκύλο του. Τα σκυλιά μας περιμένουν υπομονετικά στην πόρτα όταν φεύγουμε, συμπεριφέρονται σαν να τους έχει δοθεί ο κόσμος όλος όταν γεμίζουμε το μπολ με το φαγητό τους, τρελαίνονται όταν τα αγκαλιάζουμε και δείχνουν τέτοια αγάπη που είναι σπάνια σε πολλά άλλα κατοικίδια ζώα.

Από πού όμως προέρχεται αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει τους σκύλους “τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου”; Γιατί τα σκυλιά είναι τόσο πιστά; Η προφανής εξήγηση θα ήταν επειδή τους παρέχουμε τροφή και καταφύγιο, αλλά η βαθύτερη απάντηση έχει να κάνει με επιστημονικές μελέτες.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης που κατάγονται άμεσα από τους λύκους, προτιμούν να κυνηγούν, να τρώνε, να κοιμούνται και να ζουν με μια αγέλη. Είναι κοινωνικά πλάσματα και μόλις εξημερώθηκαν, αυτή η αγέλη έγινε εμείς, οι άνθρωποι.

Αν έχετε ποτέ περάσει λίγο χρόνο εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας, βλέπετε ότι θέλει να σας ευχαριστεί -εσάς, τον αρχηγό της αγέλης του- όπως ακριβώς οι λύκοι θέλουν να ευχαριστούν το δικό τους αρχηγό.

«Αυτό οφείλεται στη γενετική τους», αναφέρει η Dr Sara Ochoa, κτηνίατρος από το Τέξας και σύμβουλος του DogLab. «Αν είσαι μέλος της αγέλης τους, τότε θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τα μέλη της ομάδας τους. Ανατράφηκαν ώστε να πιστεύουν ότι η πίστη θα τους κρατήσει ζωντανούς και ότι αν είναι πιστοί στον αρχηγό τους, θα τους ταΐζουν, θα τους αγκαλιάζουν, θα τους αγαπούν και θα τους παρέχουν προστασία», θα πει η Ochoa.

Επιλεκτική αναπαραγωγή

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η μακροχρόνια εξημέρωση οδήγησε στη δημιουργία πολλών διαφορετικών φυλών σκύλων που έγιναν για να εκπληρώνουν εξειδικευμένες λειτουργίες στην κοινωνία. Οι πρώτοι άνθρωποι πιθανότατα συμμετείχαν στην επιλεκτική αναπαραγωγή χωρίς καν να το γνωρίζουν, σκοτώνοντας τα σκυλιά που τους έκαναν επίθεση ή τους δάγκωναν, εκείνους ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή της κοινότητάς τους. Επιπλέον, οι σκύλοι που ήταν από τη φύση τους «προικισμένοι» ως πιστοί κυνηγοί θα τύχαιναν καλύτερης φροντίδας.

Τα σκυλιά που συνεισέφεραν στην κοινωνία κρατούνταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα επιθετικά ή αυτά που δεν είχαν την ικανότητα να μάθουν όχι. Και, καθώς οι άνθρωποι διασταύρωναν σκύλους με εξημερωμένα ή φιλικά χαρακτηριστικά, άρχισαν παράλληλα να αλλάζουν και τα φυσικά χαρακτηριστικά των σκύλων.

Τα πρώτα εξημερωμένα σκυλιά που ήταν αρκετά έξυπνα ώστε να συνδέουν τους κηδεμόνες τους με πράγματα, όπως τροφή και καταφύγιο, με αντάλλαγμα την υπακοή τους, ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν περισσότερο.

Και ενώ μπορεί όλο αυτό να ξεκίνησε με το να παρέχει ο άνθρωπος απλά τροφή και καταφύγιο στους σκύλους για να τον φυλάνε ή να τον βοηθούν στο κυνήγι, με τον καιρό οι άνθρωποι άρχισαν τελικά να προτιμούν τα σκυλιά που ήταν πιο υπάκουα, φιλικά και κοινωνικά. Και καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν και κυνηγούσαν λιγότερο, προχωρώντας σε έναν πιο ασφαλή τρόπο ζωής, η διαδικασία εξημέρωσης οδήγησε στη συντροφικότητα. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά.

Συμπεριφορά αγέλης

Οι σκύλοι, όπως και οι πρόγονοί τους οι λύκοι, είναι ζώα αγέλης. Για να επιβιώσουν στην άγρια φύση τα μέλη μιας αγέλης πρέπει να είναι πιστά και συνεργάσιμα... 
Μια μελέτη του 2014, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής της Βιέννης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ σκύλων και ανθρώπων είναι ιεραρχική (με τον κηδεμόνα τους στην κορυφή) και όχι συνεργατική όπως στις αγέλες λύκων.

Καθώς οι λύκοι εξημερώνονταν σιγά σιγά στους σύγχρονους σκύλους, σύμφωνα με τη μελέτη, οι δεύτεροι εκτρέφονταν για την αφοσίωσή τους, την εξάρτησή τους από τους ανθρώπους αλλά και την ικανότητά τους να ακολουθούν εντολές.

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη που απελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, ή συνδέονται κοινωνικά, παίζει επίσης ρόλο. Το δέσιμο με το βλέμμα, καθώς και το χάιδεμα και η συζήτηση, αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους. Πρόκειται για έναν τρόπο επικοινωνίας που μοιάζει με τον ανθρώπινο...

Πηγή: topetmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου