17 Ιανουαρίου 2024

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 17.1.2024

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί...
Τα νέα από τις διαδηλώσεις των αγροτών στη Γερμανία φτάνουν κάπου στον "παράδεισο", όπου τα παρακολουθούν με ειρωνικό χαμόγελο οι Κων. Καραμανλής, Ανδρ. Παπανδρέου και Κων. Μητσοτάκης και με μεγάλη έκπληξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το σύντομο ρεπορτάζ, από την Deutsche Welle (15/01/2024):
«Χειμώνας οργής» για τους Γερμανούς αγρότες
Πρωτοφανείς εικόνες από την καρδιά του Βερολίνου. Χιλιάδες τρακτέρ και διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία κατά της κυβέρνησης και των περικοπών (κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο ντίζελ) στον αγροτικό τομέα.
Οδοφράγματα, μπλοκαρισμένοι από το πρωί αυτοκινητόδρομοι και κεντρικές οδικές αρτηρίες στη γερμανική πρωτεύουσα, μπλόκα με τρακτέρ, φορτηγά, αγροτικά οχήματα στη λεωφόρο Unter den Linden ως την Πύλη του Βρανδεμβούργου κι από εκεί στον Στύλο της Νίκης. Εικόνες πρωτοφανείς για μια τυπική Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα. Ή μάλλον όχι για τον φετινό «χειμώνα της οργής», όπως τον αποκαλούν ήδη γερμανικά μέσα.
Σύμφωνα με πρώτα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας πάνω από 6.000 τρακτέρ «πολιόρκησαν» το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας και πάνω από 8.500 διαδηλωτές, με τους εκπροσώπους όμως των αγροτών να κάνουν λόγο, σύμφωνα με το δίκτυο rbb, για περίπου 30.000 διαδηλωτές. Επί ποδός βρίσκονται από τα ξημερώματα και πάνω από 1.300 αστυνομικοί στους δρόμους του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου εκδηλώθηκαν επεισόδια περιορισμένης έκτασης, ενώ οι αρχές ασφαλείας προχώρησαν και σε ορισμένες συλλήψεις...
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ επανέλαβε το πάγιο αίτημα των αγροτών προς την κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τις σχεδιαζόμενες περικοπές στον αγροτικό τομέα, διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου