30 Ιανουαρίου 2024

Ο «Αλλος Ανθρωπος», υπό έλεγχο για ξέπλυμα χρήματος

Υπό έλεγχο για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει θέσει τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας, «Ο Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 
που έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα». «Να με ψάξουν καλά» λέει ο ίδιος. Αλλά ότι και αν προκύψει, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης θα είναι καταλυτικός για τη συνέχιση και το μέλλον της πρωτοβουλίας. 

Κάποια αποσπάσματα από δυο δημοσιεύματα στο Protagon.gr:

Υπό έλεγχο για ξέπλυμα χρήματος ο «Αλλος Ανθρωπος»

Η είδηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς έχει στο επίκεντρό της μία από τις πλέον γνωστές δράσεις αλληλεγγύης της χώρας, αναφέρει ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, ο κ. Πολυχρονόπουλος, φέρεται να έχει συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με συγγενείς του από το 2020 και με κέρδη άνω των 600.000 ευρώ. 
Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Αρχή διέταξε την δέσμευση «κάθε περιουσίας ιδίως δε, κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων». 

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι τα χρήματα από τις δωρεές προς την κοινωνική κουζίνα που μοίραζε φαγητό σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, κατατίθεντο σε λογαριασμούς δύο συγγενών του κ. Πολυχρονόπουλου και από εκεί γινόταν αναλήψεις και κινήσεις λογαριασμών προς εταιρείες τυχερών παιγνίων. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Πολυχρονόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1,5εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν». 

Στην κάμερα μίλησε και η αδελφή του, η οποία είπε ότι όλες οι δωρεές έμπαιναν στον λογαριασμό της μητέρας της και του συζύγου της, γιατί ο κ. Πολυχρονόπουλος δεν είχε λογαριασμό. Δήλωσε ωστόσο, ότι ποτέ δεν ελέγχθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί. 


Οταν λείπει η πρόνοια, προκύπτουν άλλοι άνθρωποι

Το πρόβλημα ξεκινάει από την υστέρηση του κοινωνικού κράτους που επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες, ειλικρινείς ή όχι, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ένα κενό λόγω της απουσίας ισχυρών κοινωνικών δομών. Ο «Αλλος Ανθρωπος», ανεξάρτητα από αυτά που αποκαλύπτονται, έκανε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά του κράτους. 

Η πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου δεν έχει τη νομική μορφή ΜΚΟ. Για την ακρίβεια, δεν έχει καμία μορφή, τα πάντα παραμένουν αυστηρά ιδιωτική υπόθεση. Το «εγκληματικό προϊόν» αφορά ποσό 600.000 ευρώ. Το ποσό ακούγεται (και είναι) μικρό σε σχέση με τα χρήματα που διαχειρίστηκε ο «Αλλος Ανθρωπος», αλλά και τα εκατομμύρια των μερίδων φαγητού που διέθεσε. Διότι το έργο της πρωτοβουλίας είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, αν τα πράγματα έχουν όπως παρουσιάζονται από την ελεγκτική Αρχή, τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος λέει ότι είναι πεντακάθαρος. Το ίδιο ισχυρίζονται και κάποιοι αλληλέγγυοι στις κουζίνες του, ισχυριζόμενοι ότι ο Πολυχρονόπουλος είναι θύμα πολιτικής δίωξης. Λογικά η έρευνα θα αναδείξει και άλλα στοιχεία και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Ομως ακόμα και αν ο μάγειρας παραμένει λευκός και άσπιλος, ακόμα και αν όλα αποδειχθούν τεράστια παρεξήγηση ή σατανική πλεκτάνη, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης θα είναι καταλυτικός για τη συνέχιση και το μέλλον της πρωτοβουλίας. 

Τι λέει ο «Άλλος Άνθρωπος» σε ανάρτησή του στα social media
από το protothema.gr

Ο «Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με ανάρτησή του στα social media σημειώνει πως, για να διευκολύνει το έργο της κοινωνικής κουζίνας, θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να απέχει από τη διαχείρισή της, έως ότου λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Και συμπληρώνει:

«Το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η κοινωνική κουζίνα είναι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον σκοπό της όλοι όσοι τη στηρίζουν καθημερινά και κυρίως οι εθελοντές της. Όσοι στηρίζετε την Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε τόσο τη δράση μας όσο και τον τρόπο που τελείται αυτή καθημερινά. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί. Εκ μέρους όλων μας, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση η ακόμα και θυμό και Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο».

Πηγές: Protagon.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου