7 Ιανουαρίου 2024

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες στον κόσμο

Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και την αμερικανική ήπειρο, οι ορμητικοί όγκοι νερού που πέφτουν από ψηλά αποτελούν ένα συγκλονιστικό θέαμα. Είτε βρίσκονται μέσα σε τροπικά δάση είτε πέφτουν πάνω σε βραχώδη τοπία, σπηλιές ή λίμνες, οι καταρράκτες ασκούν ιδιαίτερη έλξη στον άνθρωπο. Εδώ, οι 7 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες στον κόσμο, από ένα δημοσίευμα στην "Καθημερινή":

Καταρράκτες Iguazú
Δεν είναι ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 275! Οι καταρράκτες του ποταμού Iguazú 
(φωτογραφία επάνω αριστερά) εκτείνονται σχεδόν τρία χιλιόμετρα, για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον κόσμο. Βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της επαρχίας Misiones της Αργεντινής και της πολιτείας Paraná της Βραζιλίας και ανήκουν σε δύο προστατευόμενες περιοχές: το Εθνικό Πάρκο Iguazú στην Αργεντινή και το Εθνικό Πάρκο Iguaçu στη Βραζιλία, που καλύπτουν 2,5 εκατομμύρια τ.μ. τροπικού δάσους. Το πιο ψηλό σημείο τους αγγίζει τα 80 μέτρα και ονομάζεται La Garganta del diablo («Ο λαιμός του Διαβόλου»). Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από τη δεκαετία του ‘80, οι καταρράκτες Iguazú αποτελούν έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Αργεντινή και το δεύτερο πιο επισκέψιμο αξιοθέατο της Βραζιλίας. 

Καταρράκτες Victoria
Σχηματίζονται από τον ποταμό Ζαμβέζη, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε στη νότια Αφρική, και θεωρούνται ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου. Πρόκειται για τους καταρράκτες με τον μεγαλύτερο συνδυασμό ύψους (108 μέτρα) και πλάτους (1.708 μέτρα) και τον μεγαλύτερο όγκο νερού που πέφτει στη γη. Ειδικά την περίοδο των βροχών, τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στον ποταμό -για τους ντόπιους «Ο καπνός που βροντάει»-, ώστε να δουν τα 500 εκατομμύρια λίτρα νερού να κυλούν από την άκρη του βράχου κάθε λεπτό. Οι πιο τολμηροί μπορούν να κολυμπήσουν στον ποταμό μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, να κάνουν καγιάκ ή ακόμη και bunjee jumping από τη γέφυρα Victoria Falls Bridge, που συνδέει την πόλη Victoria Falls της Ζιμπάμπουε με το Εθνικό Πάρκο Victoria Falls της Ζάμπια. 

Καταρράκτες του Νιαγάρα
Οι πιο διάσημοι καταρράκτες του κόσμου δημιουργήθηκαν πριν από 12 χιλιάδες χρόνια, όταν έλιωσαν οι πάγοι στο τέλος της εποχής των παγετώνων και το νερό που κατέκλυσε τις λίμνες άνοιξε δρόμο προς τον Ατλαντικό. Σήμερα, αποτελούν ένα σύμπλεγμα καταρρακτών του ομώνυμου ποταμού, στα σύνορα μεταξύ της καναδικής επαρχίας Οντάριο και της αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Δεν είναι οι ψηλότεροι του κόσμου, αλλά είναι εντυπωσιακοί ως προς την έκταση και τη δύναμή τους, με τον τεράστιο όγκο νερού που ταξιδεύει μέσα από αυτούς. Αν θέλετε να δείτε από κοντά αυτό το μυθικό υδάτινο θέαμα μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο ταξίδι με βάρκα ή να κατεβείτε περίπου 53 μέτρα στο φαράγγι, για να ζήσετε το μεγαλείο της φύσης από το «Σπήλαιο των ανέμων».

Καταρράκτες Havasu
Γνωστοί και ως Bridal Veil Falls πριν από τη μεγάλη πλημμύρα του 1910, οι πιο πολυφωτογραφημένοι καταρράκτες του Grand Canyon, στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, περιορίζονται σήμερα σε ένα ρεύμα που πέφτει από ύψος 30 μέτρων πάνω από τους κόκκινους βράχους σε μια σειρά από πισίνες με γαλαζοπράσινα νερά. Ο καταρράκτης Havasu ακούγεται από ένα χιλιόμετρο μακριά και είναι ο πιο εντυπωσιακός και ο πιο προσβάσιμος από τους πέντε του απομακρυσμένου καταφυγίου Havasupai Indian Reservation. Το τιρκουάζ χρώμα του οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου στο νερό. Οι καλύτεροι μήνες για να τους επισκεφτείτε είναι Φεβρουάριο με Μάιο και Σεπτέμβριο με Νοέμβριο. 

Καταρράκτης Gullfoss
Πρόκειται για τον γνωστότερο της Ισλανδίας, τον τεράστιο καταρράκτη του ποταμού Hvítá που πηγάζει από τη λίμνη Langjökull. Ο «Χρυσός καταρράκτης» (Golden Falls) οφείλει το όνομά του στο παγετώδες ίζημα που κάνει το νερό να λάμπει στο φως του ήλιου. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι το φαράγγι Gullfossgjúfur που τον πλαισιώνει, αγγίζοντας σε ύψος τα 70 μέτρα, σχηματίστηκε από εκρήξεις στην αρχή της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Σήμερα το νερό πέφτει από ύψος 32 μέτρων σε σχεδόν ορθή γωνία, σε δύο διαδοχικά στάδια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι εκτείνεται μέχρι τα άκρα της γης.

Καταρράκτες Plitvice
Τα νερά που κυλούν πάνω στα ασβεστολιθικά πετρώματα στο κέντρο της Κροατίας εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν δημιουργήσει φυσικά φράγματα, χάρη στα οποία έχουν σχηματιστεί μια σειρά από πανέμορφες λίμνες και εντυπωσιακοί καταρράκτες. Οι 16 του εθνικού πάρκου των Λιμνών Plitvice ξεχωρίζουν για το γαλαζοπράσινο χρώμα τους και για το καταπράσινο τοπίο. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι καταρράκτες που ήταν τουριστικά αξιοθέατα ακόμη και από τα τέλη του 19ου αιώνα σήμερα προσελκύουν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Καταρράκτης Angel
Ο υψηλότερος συνεχόμενος καταρράκτης στον κόσμο βρίσκεται στη Βενεζουέλα και έχει πάρει το όνομά του από τον Αμερικανό τυχοδιώκτη James Angel, ο οποίος κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο του εκεί το 1937. Ο μέχρι τότε Kerepakupai Merú -που σημαίνει «Καταρράκτης του βαθύτερου μέρους»-, ή Parakupá Vená -«Πτώση από το υψηλότερο σημείο» στη γλώσσα των ιθαγενών Pemón-, έχει το απίστευτο ύψος των 979 μέτρων και πέφτει από την άκρη του βουνού Auyán-tepui στον ποταμό Churún, στην περιοχή Gran Sabana της πολιτείας Bolívar. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας και βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Canaima.

Πηγή: kathimerini.gr 
Φωτογραφίες: Κυρίως Shutterstock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου