20 Ιανουαρίου 2024

Goldman Sachs: Η πρώτη μείωση των επιτοκίων πλησιάζει, πώς θα κινηθούν οι αγορές;

Καθώς η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων αποτελεί το μεγάλο θέμα για τις αγορές το 2024, η Goldman Sachs εξετάζει το πώς και πόσο επηρεάζει αυτή η κίνηση την πορεία των μετοχών κοιτώντας τους κύκλους χαλάρωσης των τελευταίων 40 ετών.

Ειδικότερα, για να αναλύσει τον αντίκτυπο της πρώτης μείωση επιτοκίων, η αμερικάνικη τράπεζα εξετάζει την πορεία της αγοράς των ΗΠΑ που αποτελεί και το "βαρόμετρο" για τις επιδόσεις των μετοχών διεθνώς.

Η ανάλυση ξεκινά από το 1984, με την Goldman να εντοπίζει 10 κύκλους μείωσης των επιτοκίων από την Fed από τότε έως σήμερα, τέσσερις από τους οποίους συνδέθηκαν με ύφεση (1990, 2001, 2007 και 2020) και έξι όχι.

Παράλληλα, κατηγοριοποιεί αυτά τα έξι μη-υφεσιακά επεισόδια ως κύκλους μείωσης των επιτοκίων που υποκινούνται από την "ομαλοποίηση" της νομισματικής πολιτικής (1984, 1989, 1995) ή τους "φόβους γύρω από την ανάπτυξη" (1987, 1998, 2019). 

H ιστορική απόδοση των assets γύρω από την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης διαφέρει ανάλογα με το κίνητρο πίσω από τις μειώσεις, όπως επισημάνει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, αυτή τη φορά η Fed θα μειώσει τα επιτόκια λόγω της επιθυμίας να τα "ομαλοποιήσει" από ένα επίπεδο που θεωρεί περιοριστικό καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.

Σε σχέση με τον ιστορικό αντίκτυπο, η αμερικάνικη τράπεζα κάνει τις εξής παρατηρήσεις:

Σε μέσο όρο, οι μετοχές τείνουν να ενισχύονται μετά την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων της Fed. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετοχές τείνουν να ενισχύονται μετά την πρώτη μείωση σε μη υφεσιακούς κύκλους μειώσεων.

Αντίθετα, οι μετοχές τείνουν να υποχωρούν και πριν αλλά και μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων, όταν ο λόγος πίσω από αυτές είναι η ύφεση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν παραλειφθεί η ύφεση του 2020 λόγω Covid (όπου η αγορά την ξεπέρασε γρήγορα λόγω της προσωρινής φύσης του σοκ της πανδημίας). Τόσο το 2001 όσο και το 2007, οι μετοχές άγγιξαν τα χαμηλά τους σε περισσότερο από ένα χρόνο αφότου η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να μειώνονται εν αναμονή της πρώτης μείωσης αλλά και μετά από αυτή, ενώ η πτώση περιορίζεται σε μη υφεσιακούς κύκλους μείωσης και η μείωση των αποδόσεων αναστρέφεται σχετικά γρήγορα... 

Οι μετοχές τείνουν να "ανεβαίνουν" πιο έντονα μετά την πρώτη μείωση της Fed στους κύκλους χαλάρωσης που οφείλονται σε φόβους για την ανάπτυξη, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή γενικά τείνουν να πραγματοποιούν sell-off πριν από την μείωση λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη, ενώ το 1987 και το 1998 σημείωσαν ράλι επειδή η ανάπτυξη τελικά δεν επιδεινώθηκε.

Αντίθετα, σε κύκλους χαλάρωσης με γνώμονα την "ομαλοποίηση", όπως ο φετινός, οι μετοχές τείνουν να ενισχύονται σταθερά σε όλη τη διάρκεια του έτους πριν και δύο χρόνια μετά την πρώτη μείωση της Fed.

Όπως τονίζει πάντως η Goldman, "η ιστορία δεν είναι πάντα καλός οδηγός και ο αριθμός των επεισοδίων είναι μικρός, και ο φετινός κύκλος χαλάρωσης είναι επίσης ιστορικά ασυνήθιστος"...

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου