25 Ιανουαρίου 2024

Marc: Οι απόψεις των πολιτών για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία

Η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια (57,8%), διαφωνεί όμως με την υιοθεσία παιδιών (55,2%) και ακόμα περισσότερο μέσω παρένθετης μητέρας (70,2%).

Τις απόψεις των πολιτών για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και τις θέσεις τους για την παρένθετη μητρότητα και την τεκνοθεσία, καταγράφει, μεταξύ άλλων, 
η δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το 57,8% απαντά ότι συμφωνεί ή «μάλλον συμφωνεί» με τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 39,8% διαφωνεί ή «μάλλον διαφωνεί».

Σε ό,τι αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, το 28% τάσσεται υπέρ «αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις», ένα 13% τάσσεται υπέρ χωρίς περιορισμούς ή εξαιρέσεις και το 55,2% δηλώνει αντίθετο στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Με την υιοθεσία παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια συμφωνεί ή «μάλλον συμφωνεί» το 26,6% ενώ διαφωνεί ή «μάλλον διαφωνεί» 70,2%.

Αναφορικά με τα παιδιά που ζουν ήδη σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, το 80,8% συμφωνεί πως θα πρέπει να αναγνωριστούν σε αυτά τα ίδια νομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ το 14,3% διαφωνεί με αυτή την προοπτική.

Πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα 21 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει η δημοσκόπηση της MARC, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των τριών παρατάξεων που ακολουθούν.

Αναλυτικά, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση, με 12,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 8%. Πέμπτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση με 5,8% ενώ κάτω από το 3% εμφανίζονται η Νίκη (2,8%), οι Σπαρτιάτες (2,7%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%). Στο 2% είναι η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ24.

Επιστολική ψήφος και λοιπά θέματα

Υπέρ της επιστολικής ψήφου εμφανίζεται το 74,2% ενώ αντίθετο παρουσιάζεται το 21,2%.

Η ακρίβεια είναι το κορυφαίο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες, με το 74,2% να θεωρεί πως είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ακολουθούν η υγεία – περίθαλψη (57,9%), η εγκληματικότητα (39%), η παιδεία (27,2%), η οικονομία (20,5%) και η εθνική άμυνα (17,4%).

Πηγές: ΑΝΤ1 , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου