3 Οκτωβρίου 2013

Νίκος Λυγερός: Ανθρωπότητα για μένα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους…

Θεωρείται ως ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του πλανήτη. Ζει στην Ελλάδα αλλά κατοικεί στη Γαλλία, όπως λέει ο ίδιος. Στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής και τοποστρατηγικής, ένας πολυεπιστήμονας στην πραγματικότητα, που αντιλαμβάνεται τα πράγματα με έναν διαφορετικό, ίσως πιο πλήρη τρόπο. Ο Νίκος Λυγερός με απλότητα και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια δίνει αναπάντεχες απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις, σε μια συνέντευξη που δημοσίευσε "ο Φιλελευθερος". Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης στη συνέχεια:

Η ανθρωπότητα και ο χρόνος

«Για μένα οι δύο βασικοί πυλώνες είναι η ανθρωπότητα και ο χρόνος. Είναι δύσκολο όμως να ανήκουμε και στα δύο. Το άτομο γεννιέται μέσα σε μια κοινωνία και μετά προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση, να γίνει άνθρωπος για να ανήκει στην ανθρωπότητα. Να αφήσει δηλαδή ένα ίχνος, να προσφέρει μια σκυτάλη στους επόμενους. Ανθρωπότητα για μένα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους…» απαντά σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Λυγερός και συνεχίζει:

«Ο χρόνος είναι μαζί μας, το θέμα είναι αν εμείς είμαστε με το χρόνο. Μια κοινωνία προσπαθώντας να είναι αθάνατη, γιατί δεν θέλει να πεθαίνει, ακυρώνει το χρόνο, δημιουργεί ένα παρόν το οποίο αναπαράγει. Έτσι η κοινωνία γίνεται σιγά-σιγά συντηρητική… Όταν μπαίνει η νοημοσύνη μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανατρέπει την ισχύ του παρόντος και εμφανίζεται ότι μέσα στο παρελθόν υπάρχει μέλλον, το οποίο καθορίζει την πορεία…»

Ο αλτρουισμός και ο Προμηθέας

«Μετά την ανθρωπότητα και το χρόνο, είναι ο αλτρουισμός. Η ικανότητα να νιώθεις τον συνάνθρωπό σου χωρίς να σου το λέει, χωρίς να ζητάει βοήθεια, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πονάει και έχει ανάγκη, να του δίνεις όσο και ό,τι μπορείς. Ο Προμηθέας, αυτός ο “μετασχηματιστής” που κλέβει φωτιά για να δώσει φως στην ανθρωπότητα, αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο του αλτρουισμού, μέσω της νοημοσύνης του, καθώς δεν είναι η ανθρωπότητα που ζητάει από τον Προμηθέα το φως, αλλά είναι αυτός που της το προσφέρει, παρά το γεγονός ότι ξέρει ότι γι’ αυτόν θα είναι μια θυσία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού είναι η θυσία και η αντίσταση. Όταν θέλουμε η αντίσταση και η θυσία να έχουν απόδοση, τότε μπαίνει η στρατηγική».

«Τo πρότυπό μου είναι ο Προμηθέας. Τώρα θα μου πείτε ότι ο Προμηθέας δεν υπήρχε, ότι ήταν μύθος, αλλά για μένα ο μύθος είναι η ουσία της ιστορίας. Για μένα, στο επίπεδο της νοητικής ικανότητας, είναι ο Προμηθέας στην κορυφή, λίγο πιο κάτω ο Οδυσσέας και πιο κάτω ο Αχιλλέας. Ο Αχιλλέας ήταν ένας προικισμένος πολεμιστής, ο Οδυσσέας μια μεγαλοφυΐα και ο Προμηθέας μια ιδιοφυία. Η μεγαλοφυΐα είναι σε έναν τομέα, η ιδιοφυία σε όλους».

Η Κύπρος και ο ελληνισμός

«Στο πλαίσιο του ελληνισμού η αλήθεια είναι αυτή, την αγαπώ την Κύπρο».

«Όταν βλέπεις από κοντά τα κατεχόμενα, μπορείς να δεις ότι η φύση έχει ένα αναμφισβήτητο ελληνικό χαρακτήρα, που είναι ικανός να βάλλει σε παρένθεση όλη την κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ο ελληνισμός έβαλε σε μία παρένθεση 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ με τη βαρβαρότητα. Όταν ξέρεις τι έκαναν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα του ’55 - ’59, πώς να στέκεσαι μέσα στην απραξία ακόμα και για κοινωνικούς λόγους;».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ρόλο του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Δεν είναι το πρέπον να περιμένουμε, αλλιώς θα ξεχάσουμε τα πάντα. Δεν θέλουμε μόνο αναμνήσεις του παρελθόντος αλλά και μνήμες του μέλλοντος, ικανές να διαμορφώσουν τα δεδομένα δίχως φοβίες και συμβιβασμούς. Οι γνώσεις είναι αυτές που μας ενισχύουν γι’ αυτό και με την εξερεύνηση των περιοχών που οι παλιότεροι δεν έβλεπαν πια, μπορούμε να εφοδιάσουμε πλέον το στοχασμό με χειροπιαστά δεδομένα που μας κάνουν πιο δυνατούς απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα και το ραγιαδισμό. Ως Έλληνες πρέπει να δείξουμε το παράδειγμα της αντίστασης κι ως χριστιανοί δεν πρέπει να υποκύψουμε. Μαζί είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε το μέλλον, γι’ αυτό το λόγο ο ελληνισμός είναι δώρο για την ανθρωπότητα. Μόνο η γενναιοδωρία μας θα μας σώσει από τη μιζέρια. 


Το ταλέντο, η ουτοπία, το μέλλον και την πολιτική: 

«Η αλήθεια είναι ότι εντοπίζουμε πιο εύκολα ένα ταλέντο, παρά έναν προικισμένο άνθρωπο που έχει πιο σφαιρική νοημοσύνη…».

Για την ουτοπία: «Η ουτοπία παράγει πραγματικότητα. Πρώτα βάζω την πραγματικότητα, πιο πάνω είναι η πράξη, πιο πάνω το όραμα, πιο πάνω η ουτοπία και ακόμα πιο πάνω το αδιανόητο…».

Για το μέλλον της ανθρωπότητας: «Η νοημοσύνη είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Χωρίς νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει ιδανική Πολιτεία».

Για την πολιτική ζωή: «Εγώ είμαι της Αντιγόνης όχι του Κρέοντα, δεν ασχολούμαι με τις κυβερνήσεις, ασχολούμαι με το λαό. Πρέπει να έχουμε συμπόνια προς το λαό μας, γιατί το αξίζει».


___________________
Συνέντευξη:Ελίτα Μιχαηλίδου
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά
Από το περιοδικό LIFE


___________________
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/163421/nikos-lygeros-enas-apo-tous-50-pio-exypnous-anthropous-tou-planiti#sthash.9J23CqPz.dpuf






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου