8 Ιουλίου 2014

Θανάσης Βαλτινός: Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά του

"Πρέπει να παραδεχόμαστε τις ευθύνες μας. Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά του" αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χειλά στο βροχερό Βερολίνο και δημοσιεύτηκε δυο μέρες πριν στο "Βήμα"

Δυο αποσπάσματα μόνο στη συνέχεια.

...Ο δρόμος οδηγεί τώρα πίσω στην παλιά καγκελαρία του Βερολίνου, στη Wilchelmstrasse. Εδώ ήταν το μπούνκερ του Χίτλερ που έγινε τελικά ο τάφος του.
Σε μια περιοχή από την οποία ξεκίνησαν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι είναι επόμενο η συζήτηση να έρθει και στους σημερινούς «πολέμαρχους», ξένους και Ελληνες. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΠαΣοΚ και ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που για δικούς τους λόγους ο καθένας μιλούν συχνά για ασίγαστο «πόλεμο»: 
«Είναι εξίσου ηλίθιοι...».
Μπορώ να το γράψω έτσι;
«Βεβαίως. Εξίσου ηλίθιοι. Εχουν ιδιοτελείς σκοπούς και γι' αυτό χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου. Ετσι μπορούν να επιβάλλουν στους ανθρώπους τους στρατιωτική πειθαρχία και υποταγή».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδρεύει σε ένα πρώην ναζιστικό κτίριο. Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό να τον παρομοιάσετε εξαιτίας αυτού του λόγου με τους ναζί, όπως το κάνουν πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να τον «εκδικηθούν» λόγω της πολιτικής του έναντι της Ελλάδας; 
«Σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι τέτοιες ύβρεις είναι από τις πιο μεγάλες ανοησίες του ελληνικού λαού που καλλιέργησαν διάφορα μέσα ενημέρωσης και ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε ο Σόιμπλε ούτε η Μέρκελ είναι ναζί που θέλουν να φάνε την Ελλάδα. Πρέπει να παραδεχόμαστε τις ευθύνες μας. Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά του. Οι διάφοροι συνδικαλιστάδες που ζητούσαν πολύ μεγαλύτερες απολαβές δεν αναρωτήθηκαν ποτέ από πού προέρχονται αυτά τα λεφτά; Οτι ήταν δάνεια; Ολοι καταλάβαιναν ότι κάποτε πρέπει να ξεπληρωθούν, έκαναν όμως ότι δεν καταλάβαιναν. Βρίζοντας τον Σόιμπλε παρατείνουν έτσι την αυταπάτη, πέφτουν στην παγίδα που στήνουν οι ίδιοι. Οι Γερμανοί θέλουν σίγουρα να διαμορφώσουν τη δική τους συντηρητική Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι φτιάχνουν ένα γερμανο-ευρωπαϊκό Δ' Ράιχ. Αυτά είναι φαιδρά πράγματα».

Τέλος της συνέντευξης...

Πηγή: www.tovima.gr 06.07.2014
Ολόκληρη η συνέντευξη στο:
Θανάσης Βαλτινός: Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά του
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=612664






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου