9 Ιουλίου 2014

Γερμανία: Διόδια μόνο για τουρίστες

Η Γερμανία είναι ακόμη μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη χωρίς διόδια. Αλλά από το 2016 η χώρα του αυτοκινήτου βάζει τέλος στη δωρεάν χρήση των αυτοκινητοδρόμων της, επιβάλλοντας διόδια σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας. 

Θεωρητικά, διόδια θα πληρώνουν Γερμανοί και ξένοι. Στην πράξη όμως θα επιβαρύνονται μόνο οι ξένοι οδηγοί. Οι Γερμανοί θα απαλλάσσονται από το κόστος αφού τα διόδια θα συμψηφίζονται με τα τέλη κυκλοφορίας.

Η Μέρκελ, παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της της Βαυαρίας, που ήθελαν οπωσδήποτε τα διόδια για τους ξένους και πήραν γι' αυτό στη νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Συγκοινωνιών. Για τον υπουργό Αλεξάντερ Ντόμπριντ, 170 εκατ. διαδρομές ξένων ετησίως στη Γερμανία χωρίς να πληρώνουν για την επισκευή των δρόμων είναι ένα κενό δικαιοσύνης που θέλει να καλύψει με την επιβολή διοδίων. 

Δυο μέρες πριν, ο Ντόμπριντ, παρουσίασε τα σχέδιά του. Διόδια, σύμφωνα με δημοσίευμα στα "Νέα", θα πληρώνουν όλα τα αυτοκίνητα κάτω των 3,5 τόνων. Τα φορτηγά εξαιρούνται - προφανώς για να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις μεταφορών και προκληθούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη μεταφορά προϊόντων. Εξαιρούνται επίσης τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, γίνονται όμως σκέψεις να επιβληθούν στα δίκυκλα. 

Τα διόδια θα υπολογίζονται ανάλογα με τα κυβικά και την ηλικία του αυτοκινήτου, όσο πιο μεγάλο και πιο παλιό είναι, τόσο ακριβότερα. Το ανώτατο κόστος: 112,35 ευρώ για την ετήσια κάρτα, 10 ευρώ για την κάρτα δέκα ημερών, 20 ευρώ για την κάρτα δύο μηνών. Οι ξένοι θα προμηθεύονται τις κάρτες διοδίων μέσω Ιντερνετ ή στα βενζινάδικα. Ο υπουργός υπολογίζει 2,5 δισ. ευρώ έσοδα σε μια τετραετία. Τα έσοδα αυτά θα είναι δεσμευμένα αποκλειστικά για τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Πηγή: www.tanea.gr 08.07.2014
Διόδια μόνο για τουρίστες
http://www.tanea.gr/news/world/article/5139256/diodia-mono-gia-toyristes/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου