6 Σεπτεμβρίου 2014

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην ανατολική Ουκρανία

 Η ουκρανική κυβέρνηση από κοινού με φιλορώσους αυτονομιστές υπέγραψε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο συνεδρίασης με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ χθες το απόγευμα (18:00 τοπική ώρα).

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εκφράστηκε θετικά και για την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας πρόσφατα σε διάλογο τους φιλορώσους αυτονομιστές με την ουκρανική κυβέρνηση.

«Καλώ τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας να προβεί να κατάπαυση του πυρός», είχε γράψει νωρίτερα ο Π. Ποροσένκο σε μήνυμά του στο διαδίκτυο . 

Σύμφωνα με το «προκαταρκτικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη με τους αυτονομιστές, στόχος είναι τα τεθεί τέλος στις μαινόμενες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.600 ανθρώπους σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.


Ειδικότερα η συμφωνία του Μινσκ περιέχει δώδεκα σημεία, τα οποία συγκεκριμενοποιούν τους όρους κατάπαυσης του πυρός καθώς επίσης και τη διαδικασία για την απελευθέρωση κρατουμένων. Την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας θα αναλάβει ο ΟΑΣΕ, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων του ουκρανικού στρατού στη Μαριούπολη και την Αφοζική Θάλασσα. Η ηγεσία του Κιέβου είχε εκφράσει στο μεταξύ φόβους ότι οι αυτονομιστές είχαν ως στόχο τη δημιουργία διόδου μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Συγκρούσεις έλαβαν χώρα σήμερα και στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή, έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά από συνάντηση που είχε ο Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ, όπου είχε συζητηθεί το θέμα της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: www.dw.de Deutsche Welle 05.09.2014
από ρεπορτάζ της Δήμητρας Κυρανούδη με τίτλο "Κατάπαυση του πυρός στην αν. Ουκρανία"

Σχόλιο: Η επίτευξη της ανακωχής δεν εγγυάται κατ’ ανάγκην την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ανάλογη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο, για να καταρρεύσει εντός δέκα ημερών και να δώσει τη θέση της σε πιο σφοδρές συγκρούσεις και ακόμη μεγαλύτερη αιματοχυσία.


Σχετική ανάρτηση:
Το σχέδιο Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου