24 Σεπτεμβρίου 2014

Κλιματική αλλαγή: Να αλλάξουμε πορεία ζητά ο Μπαν Κι Μουν

Για πρώτη φορά ένας τόσο μεγάλος αριθμός ηγετών δίνει το «παρών» σε μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Η σύνοδος που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποσκοπεί στην ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του Παρισιού το 2015. Οι πιέσεις προς τους ηγέτες αυξάνονται. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε 2.000 πόλεις έδωσαν το στίγμα. Στη Νέα Υόρκη 300.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους. Ανάμεσά τους και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε χθες από τη διεθνή κοινότητα «να αλλάξει πορεία» μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής κατά την έναρξη μιας συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 120 ηγέτες.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη την οποία έχουμε κερδίσει με δυσκολίες, την ευημερία και τις ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Μπαν απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση» του πλανήτη, πρόσθεσε. Ως το τέλος του αιώνα «δεν θα πρέπει να εκλύουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης μας». «Πρέπει να οριστούν τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν γλιτώνει από την κλιματική αλλαγή», ο Μπαν 
Κι-μουν ζήτησε από τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν 100 δισ. δολάρια το χρόνο στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί το 2009 στην Κοπεγχάγη, όμως εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκείς πόρους.

«Ζητώ από όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν να καταλήξουν σε μια οριστική και σημαντική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 και να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου», ένας στόχος που είχε οριστεί στην Κοπεγχάγη.


Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να διευκολύνει την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, το επόμενο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Μέχρι πρόσφατα 
μόνο η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1 δισ. δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ χθες και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεισφέρει 1 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Πηγές: naftemporiki.gr και imerisia.gr
http://www.naftemporiki.gr/video/859460/klimatiki-allagi-drasi-tora-zitei-o-mpan-ki-moun
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113353263

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου