14 Σεπτεμβρίου 2014

Κόστος παροχών του κ. Τσίπρα και άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων

Οι παροχές κοστίζουν και το κόστος κάποιοι το επιβαρύνονται. Συνεπώς κανένας πολιτικός δεν μπορεί να πείσει πλέον, όποιες υποσχέσεις και αν δώσει, όποιες "δεσμεύσεις" και αν αναλάβει, αν προηγουμένως δεν τεκμηριώσει το από που θα αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις παροχές που υπόσχεται, ή πιο απλά ποιοι είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος και πόσο ακριβώς είναι αυτό.

Σε αυτό το μικρό και μόνο το σκέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, θα σταθούμε εδώ:


Ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Τσίπρας «Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιµο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονοµίας».


«Το σχέδιό µας είναι κοστολογηµένο. Υπολογίσαµε το συνολικό κόστος για το άµεσο πρόγραµµα αντιµετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δηµοσιονοµικό κόστος της κατάργησης εκτρωµατικών φορολογικών µέτρων» είπε.

«Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις :

Πρώτα από όλα από τα µέτρα και τις διαδικασίες ρυθµίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναµένουµε διπλό όφελος. Και κοινωνικό και οικονοµικό, όφελος:
Από τη µια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη µέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους. Και από την άλλη θα συµβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονοµίας, µε τα συγκεκριµένα µέτρα για την άρση της καταστολής της πραγµατικής οικονοµίας, τα οποία περιέγραψα.
Από τα 68 δις ληξιπρόθεσµων οφειλών στοχεύουµε να επαναβεβαιώσουµε και να εντάξοµε στις ρυθµίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουµε ότι από τη ρύθµιση των ληξιπρόθεσµων οφειλών θα µπουν τον πρώτο χρόνο στα δηµόσια ταµεία, περίπου, €3 δις. 

∆εύτερον µε την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις µε µεγάλα συµφέροντα... Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου, οι εκτιµήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες. Εµείς µετριοπαθώς υπολογίζουµε ότι το σχέδιο δράσης µας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δηµόσια ταµεία. 

Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δηµόσιου, ενδιάµεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηµατοδοτήσουµε από το λεγόµενο «µαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3 δις στον πρώτο χρόνο εφαρµογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηµατοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευµένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας για αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση µας θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταµεία κοµµάτια της δηµόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγµή λιµνάζει στο ΤΑΙΠΕ∆. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το έγκληµα του PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταµεία και τους οµολογιούχους, και να µπούµε στο δρόµο σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων».

Αυτο λοιπόν είναι το κόστος και οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης του «σχεδίου ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονοµίας» σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα.

Εγώ πάντως, όσο και αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα να πειστώ ότι το «σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονοµίας» που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι πράγματι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιµο...

Takis Ant / afirimeno.com

Και μια προσθήκη, από τη σκοπιά του Ηλία Μακρή: 
Το σκίτσο από την Καθημερινή.

1 σχόλιο:

  1. Σε κωδικοποίηση και σε "ακριβή" κοστολόγηση των προτάσεων του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, προχώρησε την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το www.amna.gr.
    Το ποσό στο οποίο καταλήγει είναι: ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 11,362 ΔΙΣ.
    Ενδιαφέρον όμως έχει το "ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ". Αναφέρει λοιπόν:
    - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης
    ? Πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία 3δισ.
    ? Πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, Συστήματα εισροής-εκροής σε όλες τις δεξαμενές και στα πρατήρια ώστε να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, Αυστηροί έλεγχοι με προηγμένα τεχνολογικά μέσα στα σημεία εισόδου στη χώρα για αντιμετώπιση λαθρεμπορίου. 3 δισ.
    ? Ανακατανομή υπαρχόντων πόρων ΕΣΠΑ και ΤΧΣ 3+3 = 6 δισ
    ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ 12 δισ.».!
    Πηγή και περισσότερα στο:
    http://www.amna.gr/blogview/63435/Poso-kostologei-o-SYRIZA-to-oikonomiko-tou-programma-

    ΑπάντησηΔιαγραφή