12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Κινέζος, που θέλει επιτέλους να γκουγκλάρει ξανά

Ο Wang Long από το Shenzen μήνυσε τον δικό του πάροχο internet, επειδή στην Κίνα είναι κλειδωμένα τα Google, Youtube και Facebook. Διαφαίνεται μια σκληρή μάχη.

Την προηγούμενη Πέμπτη (4.9.2014) το απόγευμα, o Wang Long, 26 χρονών και με ενδιαφέρον για του υπολογιστές, στέκεται σε μία αίθουσα δικαστηρίου στην νότια κινεζική πόλη των εκατομμυρίων [κατοίκων] Shenzen και χαίρεται για την ήττα του. Η υπόθεσή του δεν κερδήθηκε, όχι, ο δικαστής θα απορρίψει μάλλον την προσφυγή εναντίον του παρόχου ιντερνετ China Unicom.

Όμως και μόνο που έφτασε σε διαπραγμάτευση, το γλεντά ο Wang σαν θρίαμβο: Προσέφυγε, επειδή η China Unicom δεν τον αφήνει να χρησιμοποιήσει καμία υπηρεσία της Google. Όχι εκείνον και ούτε τα 1,3 δισεκατομμύρια των άλλων Κινέζων. Τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν την 25η επέτειο του μακελειού της Tiananmen, κλειδώθηκε η Google. Μέχρι σήμερα παραμένει κλειδωμένη.

Ούτε οι χρήστες ίντερνετ με σύνδεση China Unicom, ούτε οι χρήστες ίντερνετ της China Mobile ή της China Telecom βρίσκουν τη μηχανή αναζήτησης - και το ίδιο ισχύει για την υπηρεσία email, Gmail και η πύλη βίντεο της Google, Youtube. Η σελίδα των "New York Times" επίσης είναι απαγορευμένη, καθώς η εφημερίδα έκανε ρεπορτάζ για τις περιουσίες στους λογαριασμούς των ηγετών της Κίνας. Οι δημόσιες υπηρεσίες κλειδώνουν αναρίθμητες ιστοσελίδες καθημερινά, όταν αυτές δε βολεύουν το κόμμα.

Για το θέμα, ότι υφίσταται ένα "Μεγάλο Τείχος Προστασίας", μιλά η κυβέρνηση της Κίνας απρόθυμα. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία επίσημη δήλωση ενός υπουργείου, με ποιά κριτήρια μπαίνουν στη μαύρη λίστα υπηρεσίες ή σελίδες του δικτύου, κατά τη δημοσίευση των οποίων και σύμφωνα με αναφορές 2 εκατομμύρια λογοκριτές περιορίζουν την ελευθερία πληροφόρησης των πολιτών.

Για αυτό το λόγο προκαλεί μια μικρή αίσθηση, όταν ο δικαστής ρωτά τη νεαρή, άπειρη δικηγόρο της China Unicom στην αίθουσα του δικαστηρίου σχετικά με τον αποκλεισμό της Google. Η απάντησή της είναι πως δεν είναι σίγουρη εάν μπορεί να πει κάτι επί αυτού. Έτσι μας το μεταφέρει ο Wang, έτσι μας το μεταφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ. Ο δικαστής λέει, πως τα προβλήματα δεν έχουν μάλλον τίποτα να κάνουν με την China Unicom.

Η κυβερνητικών πεποιθήσεων "Global Times" παραθέτει τα λεγόμενα ενός "ειδικού σε θέματα ασφάλειας στο ίντερνετ", ο οποίος λέει πως ο Wang κατήγγειλε το λάθος πρόσωπο. Ο ένοχος είναι η Google, που δεν λειτουργεί στην Κίνα. Όταν η Google εγκαταστάθηκε το 2006 στην Κίνα, υπέκυψε ο όμιλος αρχικά στη λογοκρισία. Από το 2010 η Google οδηγεί τις αναζητήσεις που προέρχονται από την χερσαία Κίνα στο μη-λογοκριμένο Hongkong.

"Κάνω έκκληση στις Google, Twitter και Facebook, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός Κίνας και να αποδεχθούν την ανάλογη επίβλεψη", είπε ο ειδικός των "Global Times". Λέγεται πως η υπόθεση του Wang θα αποφασισθεί πριν τις αρχές Οκτώβρη.

Πριν από είκοσι χρόνια ο Wang Long ήταν ένα δύσκολο παιδί, το οποίο προκαλούσε πάντα προβλήματα. Ένας αντιρρησίας. Αυτό διηγείται ο ίδιος όταν η παρούσα εφημερίδα τον βρίσκει την περασμένη Κυριακή (5.4.2014) στο τηλέφωνο. Μας ενημερώνει για τους γονείς του, γενναίοι αγρότες από την επαρχεία του Gansu στα βορειοδυτικά της Κίνας, που συνορεύει με τη Μογγολία.

Οι γονείς ανησυχούσαν για τον μοναχογιό τους, όταν εκείνος καθόταν για άλλη μια φορά στο γραφείο του σχολικού διευθυντή. Ήταν διαφορετικός από τους συμμαθητές του, λέει ο Wang. Η συναναστροφή με ανθρώπους δεν του ήταν εύκολη. Όταν όλοι εγγράφηκαν στην ένωση κουμουνιστικής νεολαίας, αυτός έμεινε απ' έξω. 15 χρόνια αργότερα, οι γονείς του φοβούνται εκ νέου.


Πηγή: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου