11 Σεπτεμβρίου 2014

H Σκωτία θα παραμείνει στην Ευρώπη

Αν η Σκωτία αποφασίσει να αποσχισθεί από τη Βρετανία στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα πρέπει ωστόσο να παραμείνει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει ο Σκωτσέζος ευρωβουλευτής Έιλιν Σμιθ σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη Deutsche Welle.

Ο 41χρονος Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής Έιλιν Σμιθ είναι μέλος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Από το 2004 είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και το κόμμα του κατέχει τις δυο από τις έξι έδρες που κατέχουν σκωτσέζικα κόμματα. Στην πρώτη ερώτηση που του ετέθη από την 
Deutsche Welle, εάν θέλει η Σκωτία να αποσχισθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και μαζί από την ΕΕ ο Έιλιν Σμιθ ήταν σαφής:

«Όχι, φυσικά και όχι. Η Σκωτία είναι μια φιλοευρωπαϊκή, σοσιαλδημοκρατική χώρα. Είμαστε μέλος της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Η βρετανική κυβέρνηση δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκιο. Παρουσιάζει με λάθος τρόπο την Ευρώπη. Αυτό αντίκειται στα συμφέροντα των σκωτσέζων. Τώρα στη Σκωτία θα πάρουμε μια άλλη απόφαση. Από το 1999 έχουμε και πάλι το κοινοβούλιό μας. Είμαστε ένα από τα πιο παλιά έθνη στην Ευρώπη. Η Σκωτία ήταν ιστορικά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτόνομη παρά ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κατασκεύασμα του παρελθόντος».

Η ΕΕ έχει δηλώσει πάντως πως εάν η Σκωτία αποσχισθεί από την Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει τότε να αποχωρήσει και από την ΕΕ. Θα δημιουργούνταν μια πολύ περίπλοκη νομικά υπόθεση. Ο Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής ανταπαντά πως δεν υπάρχει κανένα σύμφωνο και καμία οδηγία που να απαγορεύει την απόσχιση της Σκωτίας. Είναι όμως μια περιοχή που πληρώνει αδρά στην ΕΕ, μιας και κατέχει το 80% των αποθεμάτων της Βρετανίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Έιλιν Σμιθ συμπεραίνει εξ αυτών των γεγονότων πως η ΕΕ δεν θα ήθελε να χάσει τη Σκωτία.
 

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων. Στην ερώτηση εάν οι συνάδελφοί του δείχνουν κατανόηση απαντά:

«Καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα εάν τους εξηγήσει κανείς. Πάντα έλεγα στους συναδέλφους μου στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων πως ο σκωτσέζικος εθνικισμός είναι πολύ διαφορετικός από τον εθνικισμό σε άλλες χώρες. Σκωτσέζος είναι όποιος ζει στη Σκωτία. Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό έθνος. Πρόκειται φυσικά για Realpolitik κανείς ούτε η ΕΕ θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Σκωτίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κόσμος θα σεβαστεί τα δικαιώματα μας, όταν θα αποφασίσουμε δημοκρατικά».

Στην ερώτηση εάν η Σκωτία θα παρέμενε στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση απόσχισης ο Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής απαντά θετικά. Θα εγκρίνουν δε ένα Σύνταγμα το οποίο θα προβλέπει ότι τα στρατεύματα της χώρας θα μπορούν να ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τέλος εάν η Σκωτία σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης χάρασσε σύνορα με την Αγγλία απαντά:

«Το σχεδιό μας είναι το εξής. Έχουμε ήδη μια κοινή ταξιδιωτική ζώνη με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Είναι κάτι παρόμοιο όπως συμβαίνει στη Σκανδιναβία όπου η Νορβηγία δεν ανήκει στην ΕΕ. Η Σκωτία έχει μόνο ένα εδαφικό σύνορο και αυτό με την Αγγλία. Για το λόγο αυτό η κοινή ταξιδιωτική ζώνη με την Αγγλία είναι για εμάς πιο σημαντική από ότι για τη Συνθήκη του Σένκεν. Η ΕΕ δεν έχει τίποτα να χάσει σε σχέση με την κατάσταση σήμερα. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε την κοινή ταξιδιωτική ζώνη με τη Μεγάλη Βρετανία».

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de) 11.09.2014
από ρεπορτάζ των:
Bernd Riegert / Μαρία Ρηγούτσου


yle="text-align: center;">

3 σχόλια:

 1. Σκωτία: Μειώνεται το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
  Πέντε ημέρες προτού οι Σκοτσέζοι κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την παραμονή ανεβαίνει στο 54%, ενώ το 46% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας την 18η Σεπτεμβρίου.
  Πηγή: από Το Βήμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σκωτία: Και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48% (του ICM για τον Scotsman, του Opinium για την Daily Telegraph και της Survation για την Daily Mail)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η «τριανδρία» των αρχηγών Συντηρητικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Εργατικών στηρίζουν ενεργά το "όχι" στο δημοψήφισμα. Χαρακτηριστική είναι η φράση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προς τους Σκωτσέζους: «Εάν δεν σας αρέσω εγώ, δεν θα είμαι στην πρωθυπουργία για πάντα, εάν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είναι εδώ για πάντα, αλλά εάν φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι για πάντα».

  ΑπάντησηΔιαγραφή