30 Σεπτεμβρίου 2014

Χονγκ-Κονγκ: Ποιοι οι στόχοι του «Occupy-Central»;

Μπορεί το Χονγκ-Κονγκ να μην είναι δημοκρατία, εντούτοις διαθέτει μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών. Τις δυνατότητές της αποδεικνύει περίτρανα αυτές τις ημέρα το κίνημα «Occupy-Central». Ποιοι όμως οι στόχοι του;

Σύμφωνα με τη 
Deutsche Welle, το «Occupy-Central» δεν είναι μια δομημένη οργάνωση, αλλά ένα κίνημα που συστάθηκε μάλλον αυθόρμητα. Στο μεταξύ έχουν αναδειχθεί τρεις ηγετικές φυσιογνωμίες στην κορυφή του, ανάμεσά τους, ο βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ Μπένι Τάι. Στις αρχές του 2013 ο 50χρονος συνέγραψε μια μελέτη υπό τον τίτλο «Πολιτική ανυπακοή ως πολιτικό όπλο» όπου εξηγεί ότι οι πολίτες του Χονγκ-Κονγκ χρειάζονται ελεύθερες εκλογές και πως ο καλύτερος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η κατάληψη του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και κυβερνητικού κέντρου του Χονγκ-Κονγκ. Το 25 % των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέρεται να στηρίζει αυτούς τους στόχους.

Το κίνημα «Occupy-Central» έχει στην πραγματικότητα δυο συγκεκριμένους στόχους
Αφενός ζητά να ανακληθεί απόφαση του εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου του Πεκίνου, η οποία ελήφθη στα τέλη Αυγούστου. Βάσει αυτής, η προεπιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές του 2017 στο Χονγκ-Κονγκ θα γίνει από ειδική εκλογική επιτροπή στο Πεκίνο, την οποία απαρτίζουν 1.200 άτομα. Επιπλέον, η κομμουνιστική ηγεσία στην κινεζική πρωτεύουσα θέτει ως βασική προϋπόθεση το «πατριωτικό φρόνημα» των υποψηφίων. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν έχουν καμία δυνατότητα να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη της ημιαυτόνομης επαρχίας. Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο προσπαθεί να διασφαλίσει την επιρροή του στο Χονγκ-Κονγκ.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις από την πλευρά τους αντιπροτείνουν ελεύθερες εκλογές ή τη διατήρηση της ισχύουσας ρύθμισης που προβλέπει τον διορισμό του κυβερνήτη από εκλογική επιτροπή του Χονγκ-Κονγκ.
Αφετέρου, το κίνημα «Occupy-Central» ζητά από την κυβέρνηση του Χονγκ-Κονγκ να δρομολογήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση ενός περαιτέρω εκδημοκρατισμού της περιοχής. Ο νυν κυβερνήτης της πόλης Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να συζητήσει το ζήτημα με τους πολίτες.

Οι φοιτητές είναι το σημαντικότερο στήριγμα του κινήματοςΣύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, μέσω των φοιτητικών συνδέσμων και με τη βοήθεια του διαδικτύου οι φοιτητές είναι σχετικά καλά οργανωμένοι. Στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν απεργία μιας εβδομάδας, στην οποία συμμετείχαν στο τέλος και μαθητές.

Κατά την τελευταία ημέρα της απεργίας των φοιτητών και μαθητών, την Κυριακή (28.09.2014) ο Μπένι Τάι φώναξε προς τους νεαρούς διαδηλωτές: «Το «Occupy-Central» ξεκινά τώρα!» Είχαν προηγηθεί μαζικές συλλήψεις φοιτητών και μαθητών. Αρχικώς το κίνημα είχε προγραμματίσει την κατάληψη του κυβερνητικού τετραγώνου και του χρηματοπιστωτικού κέντρου για την 1η Οκτωβρίου, ανήμερα της 65ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Για να διαλύσει τους διαδηλωτές η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού αλλά και δακρυγόνων. Γεγονός είναι πάντως ότι το κυβερνητικό τετράγωνο έχει παραλύσει τις τελευταίες μέρες. Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι φοιτητές θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Πόσο πιθανό όμως είναι το ενδεχόμενο να πετύχουν τους στόχους τους; Όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος Κι Ζενχάι, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Χονγκ-Κονγκ, στο τέλος και οι δυο πλευρές «θα βγουν λαβωμένες». Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να πετύχει το κίνημα «Occupy-Central» τους στόχους του και να υπαναχωρήσει το Πεκίνο. Αντιθέτως, όπως εκτιμά ο ίδιος, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και το τίμημα θα είναι υψηλό και για τις δυο πλευρές.

Πηγή: Άρθρο των 
Zhu Erning / Κώστα Συμεωνίδη στις 30.09.2014 στη Deutsche Welle (http://www.dw.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου