17 Σεπτεμβρίου 2014

Νέος στόχος των spam (ανεπιθύμητων μηνυμάτων) τα κοινωνικά δίκτυα

Μία στις 200 αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι spam, ενώ το 5% όλων των εφαρμογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπεριέχουν κάποιου είδους spam, σύμφωνα με την έκθεση «Nexgate's 2013 State of Social Media Spam Report». Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι οι spammers έχουν διεισδύσει σχεδόν σε κάθε κοινότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube, το Pinterest, το Tumblr κ.α.

Τα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή", παρέχουν ιδανικό καταφύγιο στους spammers εξαιτίας της τεράστιας απήχησης τους, καθώς μία ανάρτηση μπορεί να τη δουν χιλιάδες χρήστες, σε σύγκριση με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο θα φτάσει σε έναν μόνο χρήστη τη φορά. Επιπλέον, αυτά τα spam στα κοινωνικά δίκτυα δύσκολα ανιχνεύονται και μπορεί να περιλαμβάνουν από συνδέσμους με ψεύτικους λογαριασμούς μέχρι εφαρμογές που περιέχουν spam.

Αρχικά, πολλοί spammers βασίστηκαν σε ψεύτικους λογαριασμούς (accounts) για να χειριστούν το spam, αλλά πρόσφατα παρατηρείται, ότι όλο και περισσότερα spam προέρχονται από λογαριασμούς που ανήκουν σε πραγματικούς χρήστες. Σύμφωνα με τη Symantec, λογαριασμοί που διαθέτουν απλοί χρήστες, αλλά και δημόσια πρόσωπα, έχουν πια εκτεθεί και εν αγνοία τους μεταφέρουν spam σε άλλους.

Παράλληλα, ο όγκος των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam e-mails), εμφανίζει τα τελευταία χρόνια οριακή μείωση, εξακολουθεί όμως να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η έκθεση «Symantec Internet Security Threat Report» αναφέρει, ότι τα spam που αφορούν στα e-mails των επιχειρήσεων, μειώθηκαν οριακά κατά 3%, από 30 δισεκατομμύρια spam e-mails ανά ημέρα το 2012 σε 29 δισεκατομμύρια το 2013. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους spam, από δημοφιλείς δίαιτες, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα που αφορούν τους ενήλικες και σελίδες γνωριμιών, τα οποία μπορούν να γίνουν απλώς ενοχλητικά, έως σαφώς πιο επικίνδυνα spam, τα οποία περιέχουν επισυναπτόμενα αρχεία που μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό (malware).

Πηγή: www.kathimerini.gr 17.09.2014
Νέος στόχος των ανεπιθύμητων μηνυμάτων τα κοινωνικά δίκτυα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου