19 Σεπτεμβρίου 2014

H συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Ιστορική από πολλούς χαρακτηρίζεται η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια συνάντηση που φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παιχνίδι διεθνών γεωπολιτικών συσχετισμών.

Αναφέρθηκαν οι δυο τους στην "κρίση αξιών", συζήτησαν για την ανάγκη να επικρατήσουν οι πνευματικές-πανανθρώπινες αξίες επί των υλικών, μίλησαν για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας, για την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ αρκετά τους απασχόλησε και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Αριστερά και η χριστιανική Εκκλησία, εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη». Καλά και ωραία όλα αυτά.

Όμως, πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά που έντονα προβλήθηκε, η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό, όπως και εκείνη του προηγούμενου μήνα στο στο Άγιον Όρος, είχε και την πολιτική της διάσταση.

Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο ρευστή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα ειδικότερα η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ήδη εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο με αφορμή το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε μια τέτοια περίοδο, η βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ σε τομείς και χώρους που αποδεδειγμένα υστερεί, είναι σίγουρα στις προτεραιότητες του κόμματος που φιλοδοξεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Έτσι η διεθνής αναγνώρισή του από παγκοσμίου κύρους προσωπικότητες, όπως και η αποδοχή του από μεγάλο μέρος του θρησκευόμενου λαού, ήταν και εξακολουθούν να είναι κάποια από τα ζητούμενα. Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό ήταν δυνατόν να προωθηθούν και τα δυο... Και από αυτή την άποψη λοιπόν η συνάντησή του με τον Πάπα μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο και το κόμμα του.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια... Το πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη σε συνδυασμό με την Αγιά Σοφιά ίσως είναι μια καλή ιδέα... 

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου