22 Σεπτεμβρίου 2014

DW: Προσοχή στις χειραψίες!

Χειραψία, ένα πανάρχαιο έθιμο, μια κίνηση ειρήνης αλλά και μια κακή συνήθεια, μια κίνηση που απαιτεί προσοχή και επιδέχεται πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Ένα κείμενο από τη Deutsche Welle στη συνέχεια:

Ένα πανάρχαιο έθιμο. 
Η χειραψία είναι ένα έθιμο το οποίο χρονολογείται εδώ και 2000 χρόνια. Το βλέπουμε αποτυπωμένο και σε αρχαία αγγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι ασθένειες σχετίζονταν με τις δυσαναλογίες των χυμών του σώματος. Δεν είχαν διανοηθεί πως θα μπορούσε να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χειραψία και στη μετάδοση ασθενειών. 


Κίνηση ειρήνης. 
Ο εχθρός όταν έτεινε το δεξί χέρι στον ξένο ήθελε πιθανότατα να του δείξει ότι δεν κρατάει όπλα. Σε νευρολογικό επίπεδο η χειραψία βοηθάει στην έκλυση της οξυτοκίνης στον εγκάφαλο. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για τα ευχάριστα συναισθήματα, που ευνοούν την αρμονία και τη φιλική διάθεση.


Διαφορετικές ερμηνείες.
Στις δυτικές κοινωνίες προτιμάται μια δυνατή χεραψία που δείχνει αποφασιστικότητα, ενώ στον ανατολικό πολιτισμό προτιμάται μια χαλαρή χειραψία, η οποία είναι δείγμα ότι αποφεύγεται η εντύπωση της "κυριαρχικότητας".

Κακή συνήθεια.
Μια χειραψία μπορεί όμως να είναι και ένας τρόπος μετάδοσης βακτηριδίων που προκαλούν συνάχι, γρίπη αλλά και πληθώρα ασθενειών. 

Πρόληψη μέσω της υγιεινής.
Ένας σίγουρος τρόπος να αποφεύγεται η μετάδοση των βακτηριδίων είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν το εφαρμόζουν. Μια έρευνα έδειξε πως μόλις το ένα τρίτο των ανδρών που επισκέπτεται δημόσιες τουαλέτες πλένει μετά τα χέρια του. 


Αποστροφή προς τη χειραψία.
Γνωστές προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνουν ποτέ χειραψίες διότι φοβούνται τη μετάδοση ασθενειών. Θα μπορούσαν βέβαια να έχουν μαζί τους αντιβακτηριδιακά, αλλά ίσως τους χαρακτήριζαν υπερβολικούς. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές λύσεις στις χειραψίες. 

«Ναι» στις χειραψίες, αλλά όταν χρειάζεται.
Μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα προτείνει να αποφεύγονται οι χειραψίες στα δημόσια νοσοκομεία ή να υπάρχουν ειδικές... ζώνες χειραψίας. Δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ χειραψίας και μετάδοσης ασθενειών. 


Χαιρετισμός με τη γροθιά
Μια έρευνα αποδεικνύει ότι ο χαιρετισμός με τη γροθιά μεταδίδει κατά 90% λιγότερα βακτηρίδια. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα χαιρετιούνται με αυτό τον τρόπο μεταξύ τους και ίσως σύντομα να γίνει μόδα.

Κείμενο: Σόνια Ντιν

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου