25 Σεπτεμβρίου 2014

Bloomberg: Η Αμφίπολη επανέφερε στην ατζέντα τον πολιτισμό

 Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, το θέμα της χρηματοδότησης του πολιτισμού επέστρεψε στην καθημερινή ατζέντα, χάρη στα ευρήματα των ανασκαφών στην Αμφίπολη. Αυτό τονίζει σε εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως οι Καρυάτιδες αναπτερώνουν τις ελπίδες της χώρας εν μέσω της κρίσης.

«Οταν οι έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα βρήκαν κάτι πολύ περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και "σφιξίματος του ζωναριού", η Ελλάδα αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο και τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού επανήλθαν στην καθημερινή ατζέντα» υπογραμμίζει η συντάκτρια του άρθρου. 

Σημειώνει, επίσης, ότι από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, που ανατροφοδοτείται με σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου και φωτογραφίες, επαναφέρει την αρχαιότητα στο προσκήνιο, δημιουργώντας αισιοδοξία για τα ποσά που θα διατίθενται στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη, η οποία επαναλαμβάνει ότι «δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τάφο».

«Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, χάρη σε αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση επηρέασε τη χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου» επισημαίνει η κ. Μενδώνη.

Η ίδια αναφέρεται και στο ζήτημα των χορηγιών. «Δεν είμαστε αντίθετοι με τις χορηγίες ιδιωτών, όμως είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα προβληθούν. Δεν μπορούν να βάλουν την ταμπέλα τους στα μνημεία» ξεκαθαρίζει.

«Ελληνες αξιωματούχοι όπως η κ. Μενδώνη υποστηρίζουν τώρα ότι χρήματα που θα δοθούν για αναστηλώσεις, συντηρήσεις, ανασκαφές και εκθέσεις θα έχουν αλυσιδωτή θετική επίδραση στην ανάπτυξη, τον τουρισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας» σημειώνει το Bloomberg, που δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010.

«Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού διεκδικούν τώρα ένα τμήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διανεμηθούν τα επόμενα έξι χρόνια. Η Ελλάδα ήδη έχει εξασφαλίσει 730 εκατ. ευρώ για 640 πολιτιστικά έργα, από προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης» γράφει το πρακτορείο.

Πηγές: tanea.gr και news.in.gr
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5162864/bloomberg-h-amfipolh-epanefere-sthn-atzenta-ton-politismo/
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231350488

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου