1 Οκτωβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

Την ανατροπή του πολιτικού κλίματος επιχειρεί η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα ανακοινώνει πως η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Στόχος των κυβερνητικών εταίρων ο απεγκλωβισμός τους από το κλίμα εσωστρέφειας, γκρίνιας και ηττοπάθειας.
Ως μια "απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν για λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία" σχολιάζουν την απόφαση της κυβέρνησης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

H ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:
«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι, ας εμφανιστεί, για μια τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο, για να απολογηθεί από την πολιτική του», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας έτσι ταυτόχρονα το ότι η Βουλή με τη σημερινή σύνθεσή της έχει απονομιμοποιηθεί, πράγμα που θα αποκατασταθεί μόνο μετά από εκλογές, αλλά και το ότι ο πρωθυπουργός είναι απών από το Κοινοβούλιο.
Σε tweet του εξάλλου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης θύμισε, «και ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και πήρε το 2011, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λίγες μέρες μετά, είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ιστορία διδάσκει».

Πηγές: με στοιχεία από www.tovima.gr, www.kathimerini.gr και www.avgi.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου