26 Οκτωβρίου 2014

Κινδυνεύει η πολυπολιτισμικότητα;

από τη Deutsche Welle

Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Οττάβα και στο Μόντρεαλ όχι μόνο σόκαραν τους Καναδούς, αλλά ίσως και να μεταβάλουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της κοινωνίας τους. Προς τα εκεί κατατείνει η αυστηρή πολιτική του Στ. Χάρπερ

Ήταν διπλό το πλήγμα για τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα του κόσμου. Βέβαια, στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές τρομοκρατικές απόπειρες που αποτράπηκαν χάρη στην αστυνομία, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Μέσα σε λίγες μέρες ο Καναδάς έγινε θέατρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Το μεγαλύτερο σοκ για τους Καναδούς ήταν ότι η δεύτερη επίθεση, δεν έγινε όπως η πρώτη σε μια μητρόπολη της χώρας, όπως είναι το Μόντρεαλ, αλλά στην ειρηνική και ήσυχη Οττάβα, την πρωτεύουσα.

Αυστηρή πολιτική Χάρπερ

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε άμεσα και ήταν σαφής. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ υπογράμμισε σε διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε εκφοβισμούς και ότι θα ενισχύσει τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Ο Νιλ Μακ Φαρλέιν καναδικής καταγωγής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Οξφόρδη είναι πεπεισμένος ότι οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. «Έχω την εντύπωση ότι οι στοχευόμενες παρακολουθήσεις θα ενισχυθούν και θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να δράσουν οργανωμένες ομάδες ή όποιος ταυτίζεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα». Όμως, αυτή η πολιτική κρύβει και ιδιαίτερους κινδύνους για τον Καναδά, που θεωρείται παραδοσιακά το «ουράνιο τόξο του πολυεθνισμού».

Επί πρωθυπουργίας Χάρπερ, η πολιτική έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων που ήταν πάντα προς την κατεύθυνση του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Ο φιλελεύθερος προκάτοχος του Χάρπερ, Ζαν Κρετιέν, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το πρώτο που έκανε ήταν να διοργανώσει στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. «Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται από τον Χάρπερ», υποστηρίζει η Ούρζουλα Λεμκούλ, καθηγήτρια Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ.

«Πιο σοβαρό το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη»

Στον Καναδά ζουν μέχρι τώρα ειρηνικά πολλοί μουσουλμάνοι χωρίς να έχουν δώσει λαβή σχολίων στην κοινή γνώμη. «Ο κίνδυνος που διαφαίνεται είναι να αρχίσουν οι άνθρωποι να ανησυχούν και να κάνουν σκέψεις και έτσι να δυσκολέψει η διατήρηση και η ενίσχυση των προγραμμάτων που προωθούν την πολυπολιτισμικότητα», υποστηρίζει ο Νιλ Μακ Φαρλέιν. Σύμφωνα με τη καναδική στατιστική υπηρεσία το Ισλάμ είναι η θρησκεία που διαδίδεται γρηγορότερα. Το ποσοστό των Μουσουλμάνων ανέρχεται στο 3,2% του πληθυσμού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη έχει χειροτερεύσει δραματικά η θέση των Μουσουλμάνων στην πρόσληψη των Καναδών. Το 54% δήλωσε ότι βλέπει το Ισλάμ αρνητικά. Στο Κεμπέκ μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 69%.

«Πρόκειται για το προοίμιο αυτού που θα παρατηρήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα» σημειώνει ο Λεμκούλ. Για να προσθέσει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη. «Το πρόβλημα της οργανωμένης τρομοκρατίας ή της ‘μιμητικής’ τρομοκρατίας λόγω της κατάστασης στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ μπορεί να είναι πιο σοβαρό» τονίζει ο Μακ Φαρλέιν. «Και τότε στην πολυπολιτισμική Ευρώπη μπορεί να τεθεί ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα καθαρά. Σε ποιο βαθμό είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε κάτι προκειμένου να προστατεύσουμε το κράτος; Στις ΗΠΑ έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο πολιτικό θέμα, αλλά στην ηπειρωτική Ευρώπη όμως δεν έχει πυροδοτήσει ανάλογο πολιτικό διάλογο».

Michael Knigge/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle 25.10.2014
http://dw.de/p/1DbsA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου