11 Οκτωβρίου 2014

Οταν το Νόμπελ Ειρήνης «ενώνει» δύο εχθρούς

Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι. Η πρώτη από το Πακιστάν, ο δεύτερος από την Ινδία. Η Νορβηγική Επιτροπή τούς τίμησε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Η κοινή βράβευση ήρθε στο τέλος μίας εβδομάδας, η οποία σημαδεύτηκε από βία στα σύνορα Ινδίας – Πακιστάν και άφησε πίσω της 17 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Με τη φετινή επιλογή της, η Νορβηγική Επιτροπή συνέδεσε συμβολικά δύο χώρες σε σύγκρουση, μία διάσταση η οποία υπογραμμίζεται ρητώς στην ανακοίνωσή της: «Η Επιτροπή σημειώνει τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μία Πακιστανή, ενώνονται σε έναν κοινό αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης και κατά του εξτρεμισμού».

Η ινδουιστική πλειονότητα της Ινδίας και η μουσουλμανική πλειονότητα του Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, το 1947. Κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής της Επιτροπής Θόρμπορν Γιάνγκλαντ, το φετινό Νομπέλ δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα αντιπαράθεση των δύο χωρών. «Οποιαδήποτε συμβολή στην επίλυση τυχόν συγκρούσεων είναι φυσικά καλή», σημείωσε ωστόσο με νόημα.

Τέτοιου είδους κοινές βραβεύσεις δύο χωρών σε σύγκρουση δεν είναι πρωτοφανείς. Τα παραδείγματα του παρελθόντος όμως αφορούσαν κυρίως πολιτικούς ηγέτες της πρώτης γραμμής παρά ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων... 

Στη φωτογραφία: Ο ινδός καλλιτέχνης της άμμου Σουντασάν Πατναΐκ ολοκληρώνει το έργο με το οποίο συνεχάρη τους φετινούς βραβευθέντες της Νορβηγικής Επιτροπής, στην παραλία Πούρι, στον Κόλπο της Βεγγάλης. 

Πηγή (απόσπασμα άρθρου από): www.tanea.gr 
Ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5168226/otan-to-nompel-eirhnhs-enwnei-dyo-xwres-se-sygkroysh/ 

Σχετική ανάρτηση:
Στους ακτιβιστές Μαλάλα και Σατιάρτι το Νομπέλ Ειρήνης


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου