12 Οκτωβρίου 2014

Δραματική η κατάσταση στην πόλη Κομπάνι

Με τη στάση της η Άγκυρα δυναμιτίζει την ειρήνη με το PKK, προειδοποιεί ο Νιχάντ Λατίφ Κόγια, δήμαρχος της Ερμπίλ (πρωτεύουσας των κουρδικών περιοχών του Ιράκ και έδρας της ημιαυτόνομης κυβέρνησης), και δηλώνει στη Deutsche Welle πως η κατάσταση στην πόλη Κομπάνι είναι δραματική. Καλεί δε την Άγκυρα να ανοίξει την πρόσβαση στους Κούρδους μαχητές για να πολεμήσουν στο Κομπάνι. 

«Θα αρκούσε κατά τη γνώμη μου, εάν αφήνονταν ελεύθερη η πρόσβαση των Κούρδων μέσω των τουρκικών συνόρων για να περάσουν στην πόλη και να στηρίξουν τους κούρδους μαχητές. Επίσης χρειάζονται μαζικοί βομβαρδισμοί για να εξασθενήσουν οι τζιχαντιστές, αλλά η Τουρκία μένει άπραγη. Τηρεί μια ανεξήγητη πολιτική, κι αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι, θα ζήσουμε πολύ σύντομα μια ανθρώπινη τραγωδία». Ο δήμαρχος του Ερμπίλ επιμένει ότι το κλειδί των εξελίξεων κρατά στο χέρι της η Άγκυρα

«Δεν ζητάμε την ενεργό στρατιωτική συμμετοχή των Τούρκων», διευκρινίζει, «αλλά ή να ανοίξει τα σύνορα για κούρδους μαχητές από άλλες περιοχές του Κουρδιστάν ή να επιτρέψει τη διέλευση στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους φυσικά υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας. Ο φόβος μου είναι ότι η πολιτική της Τουρκίας στοχεύσει στο να θυσιάσει το Κομπάνι για εσωτερικοπολιτικούς λόγους. Ίσως η τουρκική κυβέρνηση να θέλει την αποδυνάμωση των Κούρδων στην ίδια τους τη χώρα και φυσικά των μαχητών του Κουρδικού Κόμματος Συρίας, το οποίο πρόσκειται στο P.K.K.». 

Πηγή: Deutsche Welle, από άρθρο της σήμερα με τίτλο "Ζήτημα ζωής ή θανάτου"
http://dw.de/p/1DTmh

Εξάλλου σε άλλο άρθρο της σήμερα, με τίτλο "Με ένοπλο αγώνα απειλεί το PKK την Τουρκία" η 
Deutsche Welle σημειώνει:

Η Τουρκία βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τη μήνη των εξεγερμένων Κούρδων στο έδαφός της. Την κατηγορούν για εγκληματική απάθεια στο δράμα των αδελφών τους Κούρδων της Συρίας, αλλά παράλληλα και για σύμπραξη με τους τζιχαντιστές για να διαλυθεί το αυτονομιστικό τους κίνημα. Την απειλούν μάλιστα με επανέναρξη του ένοπλου αγώνα.
«Το ΡΚΚ στέλνει πίσω στην Τουρκία ένοπλες ομάδες» ανακοίνωσε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του και συμπρόεδρος των κουρδικών οργανώσεων πόλεων. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι στο Κομπάνι, οι αντάρτες θα πολεμήσουν για την υπεράσπιση του λαού μας. Γιατί αυτή είναι αποστολή των ανταρτών, να υπερασπίζονται τον λαό» είπε. «Αποφασίσαμε να δράσουμε καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει στρατό στα ΝΑ,» δηλώνει ο Μπαγίκ και χαρακτηρίζει την εξουσιοδότηση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στον τουρκικό στρατό για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων, «κήρυξη πολέμου» για το κίνημά του.

Πηγή: Deutsche Welle, http://dw.de/p/1DTr5 

Δυο μέρες πριν, και πάλι στη Deutsche Welle, σε άρθρο της με τίτλο "Ενώπιον «καταστροφικής ήττας» ο Ομπάμα;" διαβάσαμε πως: 

Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται το CNN, θεωρούν σχεδόν δεδομένη την κατάληψη του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε προ ημερών στο ABC πως φοβάται «ότι το Κομπάνι θα πέσει». Την Τετάρτη ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η προστασία της πόλης δεν συνιστά στρατηγικό στόχο για τις ΗΠΑ. Όσο φρικιαστικά κι αν είναι τα γεγονότα στο Κομπάνι, «οι πραγματικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα ελέγχου και οι υποδομές του IS», όπως είπε.

Τις τελευταίες μέρες, βέβαια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεύρυναν τις αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Κομπάνι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών. Σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο η Washington Post έγραψε ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται ενώπιον μιας καταστροφικής ήττας», επικρίνοντας τη στρατηγική που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του IS. 

Πηγή: Deutsche Welle, http://dw.de/p/1DSc2






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου