15 Οκτωβρίου 2014

Δεύτερη ημέρα κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αιτίες πτώσης

Εγκλωβισμένο στην πολιτική αστάθεια και φοβισμένο από την προοπτική μιας ελληνικής οικονομίας εκτός προγράμματος στήριξης, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε και σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, εικόνα κραχ. Παράλληλα εικόνα πανικού για δεύτερη διαδοχική ημέρα και στην αγορά ομολόγων. 

Με εξαιρετικά επιθετικές πωλήσεις, μεγάλα θεσμικά κεφάλαια αποχωρούν από το χρηματιστήριο, σφυροκοπώντας τις τιμές όλων των μετοχών. Έτσι σήμερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει (ενδοσυνεδριακά) απώλειες μέχρι και 10,05%, για να κλείσει τελικά με μεγάλη πτώση της τάξης του 6,25% (στις 888,93 μονάδες). Και όλα αυτά αμέσως μετά τη χθεσινή κατάρρευση του 5,70%. Αποτέλεσμα; Μέσα σε 48 ώρες χάθηκαν περισσότερα από 7 δισ. σε κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ.

Παράλληλα στην αγορά ομολόγων ενισχύθηκε σημαντικά για δεύτερη ημέρα η απόδοση του 10ετούς με αποτέλεσμα να ξεπεράσει και το 7,80%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013, ενώ το spread (η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο βάσης bund) άγγιξε σήμερα τις 700 μονάδες βάσης.

Αλλά ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της μεγάλης πτώσης;

Ας δούμε τι αναφέρουν στο "capital.gr" ορισμένοι επαγγελματίες της αγοράς για το πρωτοφανές ημερήσιο sell off:

«Είναι προφανές πως οι αγορές αποτιμούν την Ελλάδα χωρίς τα μνημόνια πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα με τα μνημόνια», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Solidus Securities, Αλέξανδρος Σίνος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Beta Securities, Βαγγέλης Χαρατσής, αποδίδει τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου στο συνδυασμό τεσσάρων παραμέτρων: Η πτώση έρχεται μέσα σε ένα γενικευμένο επιβαρυμένο επενδυτικό κλίμα διεθνώς που κλιμακώνεται ακόμα πιο αρνητικό ενόψει των τραπεζικών stress tests, του πολιτικού ρίσκου που διαπιστώνεται στην ελληνική αγορά και των διαπραγματεύσεων για το χρέος που επιχειρεί να ξεκινήσει η κυβέρνηση παράλληλα με την έξοδό της από το στενό πλαίσιο επιτήρησης στο οποίο παραμένει η ελληνική οικονομία τα τελευταία έτη.

Ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής Διαπραγμάτευσης της Βeta Χρηματιστηριακή, αναφέρει ότι: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά στην αγορά. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ρευστοποιήσεις. Η πόρτα της εξόδου στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πολύ στενή και για το λόγο αυτό διευρύνεται η ένταση των πωλήσεων. Εκτιμώ πως πέραν της κόντρας μεταξύ ΔNΤ και Ε.Ε. για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχουν παράγοντες που ακόμη δεν έχει δει η αγορά ή δεν έχει αξιολογήσει σωστά και οι οποίοι θα γίνουν πιο εμφανείς για να δικαιολογήσουν αυτό που παρακολουθούμε στα τερματικά μας τα τελευταία 24ωρα».

Παράλληλα, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει πως η συσσώρευση τόσων πολλών αβεβαιοτήτων γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα που αντανακλάται σε όλα τα asset classes.
«Δεν μπορεί κάθε ημέρα να αλλάζουν τα δεδομένα χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγούμενες εκκρεμότητες. Η ατζέντα των τραπεζών παραμένει ανοικτή, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν εξομάλυνε το πολιτικό σκηνικό στο παραμικρό, οι συζητήσεις με το IMF δεν είχαν απτή κατάληξη. Όλα αυτά επιδρούν στην αγορά σωρευτικά με αποτέλεσμα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ώρες στο Χρηματιστήριο».

«Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι έχουμε εκλογές, χωρίς να πηγαίνουμε σε εκλογές», σχολιάζει ο αναλυτής της Merit, Νίκος Καυκάς. «Ας μην προσπαθούμε να προεξοφλήσουμε τις εξελίξεις πριν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Βλέπουμε μια μεγάλη υπερβολή μετά τη διάσπαση των 950 μονάδων που μένει να διορθωθεί. Η αγορά θα επιστρέψει σύντομα σε αυτά τα επίπεδα. Στις τιμές που φτάσαμε σίγουρα υπάρχουν μετοχές που θα επιβιώσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Τέλος, σχετικά με τις αυξημένες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο Jan von Gerich, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Nordea Bank AB στο Ελσίνκι, αναφέρει στο Bloomberg: «Ο βασικός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με τα σχέδια της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, και είναι ξεκάθαρα ότι η αγορά δεν πανηγυρίζει γι αυτό». «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους. Αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές σε μεγάλες ποσότητες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τις τρέχουσες αποδόσεις».

Και μερικά στοιχεία σε επιμέρους τίτλους:
η ETE έκλεισε με απώλειες 11,06% (στο χαμηλό ημέρας -13,46%),
η Eurobank έκλεισε με απώλειες 6,42% (στο χαμηλό ημέρας -23,77%),
η Alpha έκλεισε με απώλειες 3,58% (στο χαμηλό ημέρας -16,13%),
η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,17% (στο χαμηλό ημέρας -13,79%),
ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 9,68% (στο χαμηλό ημέρας -10%),
ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 5,10% (στο χαμηλό ημέρας -10%),
τα ΕΛΠΕ έκλεισαν με απώλειες 5,01% (στο χαμηλό ημέρας -11,11%),
και η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 9,67% (στο χαμηλό ημέρας -12%),

Τέλος, να σημειωθεί ότι σοβαρές απώλειες παρουσιάζουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το γερμανικό DAX να χάνει περισσότερο από 2,80%, ενώ στο γαλλικό CAC40 οι απώλειες ξεπερνούν το 3,60%. Αρνητικές εξελίξεις με προφανείς επιπτώσεις και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πηγή: www.capital.gr 15.10.2014
Περισσότερα στα:
http://www.capital.gr/News.asp?id=2131815
http://www.capital.gr/Markets.asp?id=2131544

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου