11 Οκτωβρίου 2014

Οι 10 κροίσοι του παγκόσμιου αθλητισμού

από τη Deutsche Welle 

Οι «χρυσές» γροθιές 

Ο απολογισμός του είναι εντυπωσιακός: 47 νίκες σε 47 αγώνες. Ο πυγμάχος Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζούνιορ δεν είναι όμως απλά ένας άσος των ρινγκ, αλλά διακρίνεται και για τις επιδόσεις του στο πεδίο του μάρκεντινγκ.
Ο 37χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών έχει συνολικές ετήσιες απολαβές 82 εκατομ. ευρώ. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής παγκοσμίως.

Γρήγορος, όμορφος, πλούσιος
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Η δύναμη, η αντοχή και η εμφάνισή του επιβραβεύονται με συνολικές ετήσιες απολαβές της τάξης των 62,9 εκατομ. ευρώ, που τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών παγκοσμίως. 

Ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ
Οι ξεχωριστές ικανότητές του αντικατοπτρίζονται και στο παρατσούκλι του: Οι φίλοι του αμερικανικού μπάσκετ αποκαλούν τον Λε Μπρον Τζέιμς «εκλεκτό». Ο ύψους 2,03 μέτρων φόργουορντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές πολυτιμότερος παίκτης του NBA, με τις ετήσιες απολαβές του να ανέρχονται σε 56,9 εκατομ. ευρώ. 

To παιδί-θαύμα
Ο Λιονέλ Μέσι είχε θεωρηθεί στα πρώτα του βήματα παιδί-θαύμα. Αν και βραχύσωμος, η εκπληκτική του τεχνική κατάρτιση και οι εντατικές προπονήσεις στις ακαδημίες και την επαγγελματική ομάδα της Μπαρτσελόνα, σε συνδυασμό με μία ορμονοθεραπεία, τον ανέδειξαν σε απόλυτο πρωταγωνιστή. Ο αργεντινός σταρ δρέπει τους καρπούς της δουλειάς του, αμειβόμενος με 50,9 εκατομ. ευρώ ετησίως. 

Σταθερά στην κορυφή
Την πέμπτη θέση με ετήσιες απολαβές 48,1 εκατομ. ευρώ καταλαμβάνει ο σταρ του NBA Κόμπε Μπράιαντ. Ήδη στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών πήρε μέρος σε All Star Game, παίζοντας μαζί και απέναντι στους καλύτερους μπασκετμπολίστες της υφηλίου. Ο 36χρονος πλέον παίκτης των Λ. Α. Λέικερς κατέκτησε πέντε φορές το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. 

Εκατομμυριούχος του γκολφ
Τον 36χρονο Μπράιαντ ακολουθεί ο δύο χρόνια μεγαλύτερός του Τάιγκερ Γουντς. Ο μέχρι πρότινος καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο υποχώρησε στην έκτη θέση της σχετικής λίστας με 48,1 εκατομ. ευρώ ετησίως. 

Ελβετική κομψότητα
Μπορεί να έχει χάσει τη μάχη του ανταγωνισμού έναντι του Νόβακ Τζόκοβιτς και του Ραφαέλ Ναδάλ, ωστόσο ο Ρότζερ Φέντερερ παραμένει στην ελίτ του παγκόσμιου τένις. Η τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη δεν του στερεί την πρωτιά στο πεδίο των απολαβών. Με 17 τίτλους γκραν σλαμ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας με ετήσιο εισόδημα 44,1 εκατομ. ευρώ. 

Ο «χρυσός» αριστερόχειρας
Το αριστερό χέρι του Φιλ Μίκελσον τον έκανε διάσημο μεταξύ των φίλων του γκολφ παγκοσμίως. Ο 44χρονος Αμερικανός έχει κερδίσει περισσότερα από 50 τουρνουά εκτινάσσοντας στα ύψη τις απολαβές του, οι οποίες ανέρχονται σε 41,7 εκατομ. ευρώ το χρόνο. 

Ο «ταυρομάχος» των κορτ
Δυνατός, με επιθετικό ένστικτο και αεικίνητος: αυτός είναι ο Ράφαελ Ναδάλ. Ο ισπανός τενίστας αποτελεί εφιάλτης για οποιονδήποτε αντίπαλο. Παρά τους τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω, επέστρεφε πάντα δριμύτερος. Έχει κατακτήσει ήδη 14 τίτλους γκραν σλαμ, με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν σε 35 εκατομ. ευρώ. 

«Άσημος» αλλά πλούσιος
Μπορεί ο Ματ Ράιαν να μην χαίρει της φήμης αθλητών όπως ο ποδοσφαιριστής Νεϊμάρ ή ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Λιούις Χάμιλτον, σίγουρα ξεχωρίζει όμως για τις αμοιβές του. Ο κουόρτερ μπακ των Ατλάντα Φάλκονς βάζει στην «τσέπη» του 34,4 εκατομ. ευρώ ετησίως. 

«Η πρώτη κυρία»
Για να συναντήσει κανείς την πρώτη γυναίκα στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του Forbes, θα πρέπει να ανατρέξει στη θέση 34. Εκεί βρίσκεται η ρωσίδα σταρ του τένις Μαρία Σαράποβα. Οι ετήσιες απολαβές της ανέρχονται σε 19,2 εκατομ. ευρώ.

Κείμενο: Γιόσα Βέμπερ

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de)
http://www.dw.de/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/s-10507






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου