29 Οκτωβρίου 2014

Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης: Ο φυσικός πλούτος ανήκει στη χώρα, όχι σε κοινότητες

από το philenews.com

Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της χώρας και αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Δεν εγείρεται θέμα να ανήκει σε «κοινότητες» μόνο στην Κύπρο, αλλά να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών ως η διακηρυγμένη θέση μας. Αυτά ανέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» νοτίως του νησιού. Ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1982, αναφέρεται στη συνέντευξή του στις δυνατότητες και προοπτικές για προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα τονίζει πως ένα άλλο φόρουμ, το οποίο προσφέρεται, είναι η Γενική Συνέλευση κατά την ετήσια εξέταση του θέματος «Δίκαιο της Θάλασσας». Ο πρέσβης Ιακωβίδης επισημαίνει πως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανήκει σε κράτη, με Κυβέρνηση που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε δε με νόημα πως δεν είναι «ενήμερος για κανένα προηγούμενο άλλου κράτους όπου οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας (τα χωρικά ύδατα, ή συνορεύουσα ζώνη, ή ΑΟΖ, ή ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα) ανήκουν σε εθνότητες ή κοινότητες ή μειονότητες».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

-Τι σημαίνει στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, η διενέργεια ερευνών του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ;
-Η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το τουρκικό σκάφος εντός της δεόντως οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει αναμφισβήτητα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ως καθορίζονται στο Άρθρο 56 της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία έχει ισχύ και ως εθιμικό διεθνές δίκαιο.

-Η Τουρκία υποστηρίζει, όπως κι άλλοι, ότι η ΑΟΖ ανήκει σε εθνότητες, λαούς. Υπάρχει προηγούμενο διεθνώς;
-Η ΑΟΖ ανήκει σε κράτη, με Κυβέρνηση που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είμαι ενήμερος για κανένα προηγούμενο άλλου κράτους όπου οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας (τα χωρικά ύδατα, ή συνορεύουσα ζώνη, ή ΑΟΖ, ή ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα) ανήκουν σε εθνότητες ή κοινότητες ή μειονότητες. Παράδειγμα οι γειτονικές μας χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, ή μακρινές χώρες όπως η Ινδία, όλες έχουν μειονότητες και όμως δεν εγείρεται θέμα να μην ανήκουν οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο κράτος και την Κυβέρνησή του. Όσον αφορά την Κύπρο, η νομική θέση όσον αφορά την «ΤΔΒΚ» καθορίζεται από τις αποφάσεις 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας ("legally invalid").

-Θεωρείτε πως εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει αποτέλεσμα; Υπάρχει ο φόβος πως ενδεχομένως να παραπέμψει στο Σ.Α. τη Λευκωσία σε διάλογο για να βρεθεί λύση. Κάτι που δεν το θέλουμε εμείς.
-Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει την πρωταρχική ευθύνη και αρμοδιότητα για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Οι ενέργειες της Τουρκίας, μέσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη και οριοθετημένη, βάσει Συνθηκών, ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδέχεται να δημιουργήσει εμπόλεμη σύρραξη ή τουλάχιστον αποτελεί απειλή για την ειρήνη.
Συνεπώς, η καταγγελία βάσει των ισχυόντων δεδομένων των τουρκικών ενεργειών εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έκανε η Κύπρος σε διάφορες περιπτώσεις στο παρελθόν, αρχίζοντας από τον Δεκέμβριου του 1963 (το Φεβρουάριο του 1964, με αποτέλεσμα την Απόφαση 186, τον Αύγουστο 1964, Τηλλυρία, τον Νοέμβριο 1967, Κοφίνου, τον Ιούλιο 1974, πραξικόπημα/εισβολή, το Νοέμβριο 1983, UDI), εξαρτάται από τις περιστάσεις. Ασφαλώς θα πρέπει να αναμένονται διαφορετικές προσεγγίσεις από μέλη του Συμβουλίου (ευτυχώς η Τουρκία δεν θα είναι μέλος του Σ.Α. το 2015-2016 και αυτό δεν συνέβη τυχαία στις 16 Οκτωβρίου), αλλά έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι, αν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί όπως έγιναν στο παρελθόν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι εις βάρος μας.
Ένα άλλο forum το οποίο προσφέρεται είναι η Γενική Συνέλευση κατά την ετήσια εξέταση του θέματος «Δίκαιο της Θάλασσας». Εκεί η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη στην αντίθεσή της προς το Σχέδιο Αποφάσεως που κάθε χρόνο συγκηδεμονεύει και η Κύπρος (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως τώρα ήταν 140-150 χώρες υπέρ, 4-5 αποχές και 1 εναντίον, η Τουρκία). Ατυχώς, σε πρόσφατα χρόνια η Κύπρος, δεν έλαβε την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση της περιοριζόμενη να μιλά εκ μέρους της η Ε.Ε. Φέτος, αναλόγως των εξελίξεων, θα έχει αυτή την ευκαιρία να πάρει το λόγο και να καταγγείλει την τουρκική παρανομία.

-Ο φυσικός πλούτος, αναφέρουν τρίτοι διεθνείς παίκτες αλλά και Τουρκία, ανήκει στις κοινότητες. Ποια η δική σας θέση; Μπορεί να μιλά κάποιος σε διαχωρισμό του φυσικού αερίου, από τη στιγμή που τούτο ανήκει στη χώρα και στους πολίτες;
-Η Κυπριακή Κυβέρνηση σε διάφορες περιπτώσεις κατέστησε σαφές, ορθά, ότι ο πλούτος από τους υδρογονάνθρακες ανήκει σε όλους τους νόμιμους Κύπριους πολίτες, μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.
Εφόσον ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της χώρας και αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν εγείρεται θέμα να ανήκει σε «κοινότητες» μόνο στην Κύπρο, αλλά να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών ως η διακηρυγμένη θέση μας.

Θα αποφύγει ένδικα μέσα η Τουρκία

-Υπάρχει, κατά την εκτίμησή σας, ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο ή διεθνή διαιτησία, τη στιγμή που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του 1982;
-Κατά την άποψή μου, θα ήτο ευχής έργον αν η Τουρκία κατέφευγε, αντί στην πολιτική των κανονιοφόρων, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (το οποίο είναι αυτόματα μέλος των Ηνωμένων Εθνών), ή σε διαιτησία. Η Κύπρος πάντοτε σε διάφορες περιπτώσεις, π.χ. στη Διάσκεψη Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, έλαβε θέση υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με ένδικα μέσα. Στις συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται ρητή πρόνοια για διαιτησία σε περίπτωση διαφοράς. Όμως πιστεύω ότι η όλη τοποθέτηση της Τουρκίας είναι να αποφύγει ένδικα μέσα διότι γνωρίζει την αδυναμία της νομικής της θέσης και διότι, αντί για δίκαιη λύση, βασίζεται στη δύναμη του ισχυρού. Ακόμα δε λιγότερο πιθανή είναι η προσφυγή της Τουρκίας σε ένδικα μέσα εφ’ όσον ο διάδικος θα ήτο η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει και θεωρεί εκλιπούσα (“defunct”). Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του 1982 δεν αποτελεί εμπόδιο όσον αφορά προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή σε διαιτησία με αμοιβαία συμφωνία (compromis), αλλά όχι στο ITLOS (Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας), όπου μόνο τα μέλη της Σύμβασης του 1982 μπορούν να προσφύγουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, οι πιθανότητες να προσφύγει η Τουρκία κατά της Κύπρου σε δικαστήριο είναι πολύ απομακρυσμένες αν όχι ανύπαρκτες.

Μελετώντας για ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας

Ο Aνδρέας Ιακωβίδης τιμήθηκε το 1975 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο -μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Γεωργίου Παπούλια, του πρέσβη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και του γνωστού καθηγητή σε ζητήματα ΑΟΖ Θεόδωρου Καρυώτη- με το ανώτερο παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την Ελλάδα για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κ. Ιακωβίδης, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μοντέγκο Μπέι της Ιαμαϊκής (Τζαμάικα) το 1982. Στο βιβλίο του “International Law and Diplomacy”, ο πρέσβης συμπεριέλαβε ομιλίες και τοποθετήσεις του σε ακαδημαϊκούς χώρους, σε δεξαμενές πολιτικής σκέψης και διάφορους οργανισμούς, καθώς και άρθρα, επιστολές και μελέτες του σε έγκυρα έντυπα, όπως το “Foreign Affairs”, αλλά και μεγάλες εφημερίδες, όπως «Νιου Γιορκ Τάιμς», «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και αλλού, από το 1966 μέχρι το 2011. Μεταξύ αυτών και διάφορα κείμενα για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στη συνέχεια συνέγραψε και άλλες μελέτες για ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Πηγή: 
αναδημοσίευση από το www.philenews.com της 27.10.2014
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/225334/presvis-andreas-iakovidis-o-fysikos-ploutos-anikei-sti-chora-ochi-se-koinotites#sthash.5NiEWdBd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου