24 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Το κεφάλι της Σφίγγας εντυπωσιάζει και προβληματίζει

Το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, το νέο εντυπωσιακό εύρημα στην Αμφίπολη, που βρέθηκε 14 μέτρα μακριά από το σώμα της, απόσταση σημαντική από την είσοδο του ταφικού μνημείου, φαίνεται να ενισχύει το σενάριο της σύλησης του Τύμβου Καστά από τυμβωρύχους. Έτσι οι αρχαιολόγοι βλέπουν να προστίθεται ένας ακόμα γρίφος στο δυσεπίλυτο αίνιγμα της Αμφίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου...


Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου