30 Οκτωβρίου 2014

Paul Krugman: Το «ταμπού» των κρατικών επενδύσεων

"Σήμερα απλώς δεν επενδύουμε, ακόμα και όταν η ανάγκη είναι προφανής και η χρονική συγκυρία η πλέον ενδεδειγμένη" γράφει ο Paul Krugman* στο The New York Times και συνεχίζει:
"... Πέρασαν επτά και περισσότερα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια και έκτοτε οι ΗΠΑ έχουν κατακλυστεί από αποταμιεύσεις, οι οποίες δεν διοχετεύονται πουθενά. O δανεισμός για την απόκτηση σπιτιού ανέκαμψε κατά τι, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις αποκομίζουν υψηλά κέρδη, αλλά είναι απρόθυμες να επενδύσουν λόγω της χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης. Οπότε συσσωρεύουν ρευστό ή επαναγοράζουν τις μετοχές τους. Οι τράπεζες διατηρούν σε πλεονασματικά διαθέσιμα 2,7 τρισ. δολάρια. Θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε δάνεια, αλλά τα κρατούν ανενεργά. Αυτή η ασυμβατότητα μεταξύ των αποταμιεύσεων και της απροθυμίας για επενδύσεις κρατά την οικονομία σε δυσπραγία. Θυμηθείτε, η δική σου δαπάνη είναι το εισόδημά μου και η δική μου δαπάνη είναι το εισόδημά σου, οπότε, εάν όλοι ξοδεύουν λιγότερο, την ίδια στιγμή κάποιου άλλου το εισόδημα ελαττώνεται. 

Μία μόνο πολιτική απάντηση υπάρχει σε αυτήν την κατάσταση και είναι οι κρατικές επενδύσεις. Εχουμε μεγάλες ανάγκες σε υποδομές ειδικά στην ύδρευση και τις μεταφορές, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί φθηνά. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το αντίστροφο..." 

Και η απάντηση που δίνει ο Paul Krugman στο γιατί δεν γίνονται επενδύσεις:
"Αφ’ ης στιγμής, όμως, περιήλθε ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων στους Ρεπουμπλικανούς, η όποια ευκαιρία για περισσότερους πόρους στις υποδομές εξανεμίστηκε. Και όλα έχουν να κάνουν με την ιδεολογία και τη σαρωτική εχθρότητα απέναντι σε κάθε είδους κρατική δαπάνη. Η εχθρότητα ξεκίνησε ως επίθεση κατά των κοινωνικών προγραμμάτων, ειδικά όσων βοηθούν τους φτωχούς. Συν τω χρόνω, επεκτάθηκε σε κάθε είδους δαπάνη, ανεξαρτήτως πόσο αναγκαία είναι και ανεξαρτήτως της κατάστασης της οικονομίας...". 

Και ο αμερικανός οικονομολόγος καταλήγει:
"Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και με τα χαμηλά επιτόκια μπορούμε να τις χρηματοδοτήσουμε. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν θα αρχίσουμε τα δημόσια έργα". 

Πηγή: από ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" στις 28.10.2014 
Ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.kathimerini.gr/789768/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/to-tampoy-twn-kratikwn-ependysewn 

* Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman): Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1953.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου