12 Οκτωβρίου 2014

Το πρώτο βήμα για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο έγινε στην Ουάσιγκτον;

(upd) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία συζητήθηκαν τα κυβερνητικά σχέδια για πρόωρη απεμπλοκή της χώρας μας από το μνημόνιο.

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Από μέρους του Ταμείου, εκδόθηκε ανακοίνωση για τη συνάντηση Λαγκάρντ - Χαρδούβελη, στην οποία αναφέρεται: 
«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα.
»Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
»Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος». 

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με "Τα Νέα", η συζήτηση στηρίχθηκε στον στόχο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς Μνημόνιο».

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως απαιτείται η ύπαρξη αποθέματος κεφαλαίων σε περίπτωση που ένα αρνητικό σοκ στις αγορές δυσχεράνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.Το ΔΝΤ θεωρεί πως η προληπτική γραμμή στήριξης αποτελεί στοιχείο ενθάρρυνσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλαδα, αλλά και δίχτυ ασφάλειας εάν κάτι στο πολιτικό περιβάλλον ή στις αγορές αλλάξει δραματικά.

Για την ελληνική κυβέρνηση, το ιδανικό θα ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης να προέλθει από την Ευρώπη και τον ESM, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πλαίσιο στενής εποπτείας και τριμηνιαίων ελέγχων.

Το σημείο-κλειδί για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απεμπλοκής από το ΔΝΤ είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου και από τα οποία πιστεύεται πως θα προκύψουν ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά τα stress test η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα απομείνουν και τη διαγραφή τους από το χρέος, αλλά και την «προκαταβολική» λήψη των επιστροφών ύψους 10 δισ. ευρώ από τα SMPs και ANFAs, δηλαδή των κερδών που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που δεν μετείχαν στο PSI.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «η Ευρώπη είναι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και ότι με αυτούς πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα», σημειώνοντας πως χωρίς τον παράγοντα ΔΝΤ η πολιτική διαπραγμάτευση πτυχών του εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολη μελλοντικά. 


Πηγή: tanea.gr 12.10.2014
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5168592/me-poies-theseis-proserxontai-sth-shmerinh-synanthsh-ellada-kai-dnt/


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου