26 Οκτωβρίου 2014

Κίμων Ε. Μαραγκός: Ο ξεχασμένος σκιτσογράφος του ’40

«Βοήθεια! Μου επιτίθεται!» («Help! He’s attacking me!», στο πρωτότυπο) λέει η λεζάντα που συνοδεύει το σκίτσο του Κίμωνα Ε. Μαραγκού, ένα από τα πολλά που φιλοτέχνησε ο Ελληνας σκιτσογράφος με θέμα την ήττα των ιταλικών στρατευμάτων από τον ελληνικό στρατό. Από το λεύκωμα «Salute to Greece».

Ο αγώνας των Συμμάχων κατά του Αξονα δεν δόθηκε μόνον στα πεδία των μαχών. Εξίσου σφοδρός υπήρξε και στο πεδίο της προπαγάνδας, με στόχο αφενός μεν την καταρράκωση του ψυχικού σθένους των αντιπάλων, αφετέρου δε τη διατήρηση υψηλού φρονήματος στις τάξεις των συμμαχικών στρατευμάτων και των δοκιμαζόμενων αμάχων, γράφει σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο 
Γεώργιος Ν. Αντωνακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προς τούτο οργανώθηκαν ειδικές υπηρεσίες, οι οποίες επεστράτευσαν σημαντικούς καλλιτέχνες, που παρά τις λίαν αντίξοες συνθήκες και τις χρονικές πιέσεις, συχνά επετύγχαναν οι φιλοτεχνούμενες εικόνες να διακρίνονται όχι μόνον για τη σαφήνεια του εμπεριεχομένου μηνύματος αλλά και για την εξαιρετική αισθητική αξία τους.

Στην πλειάδα των καλλιτεχνών που υπηρέτησαν με το σχεδιαστικό πενάκι και τον χρωστήρα τους τις δυνάμεις των Συμμάχων, λίαν επίλεκτη θέση κατέχει ο σχεδόν ξεχασμένος σήμερα, Ελληνας εξ Αιγύπτου, Κίμων Ε. Μαραγκός (1907 - 1988).

Με την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τεθείς στην υπηρεσία του υπουργείου Πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας, ο 
Κίμων Ε. Μαραγκός σχεδίασε περίπου τρεις χιλιάδες προπαγανδιστικά σχέδια, χάρις στα οποία ανεδείχθη σε έναν εκ των πλέον σημαντικών σκιτσογράφων του πολέμου...

Πηγή: www.kathimerini.gr 27.10.2014
Ολόκληρο το άρθρο του Γεωργίου Ν. Αντωνακόπουλου στο: 

http://www.kathimerini.gr/789207/article/proswpa/proskhnio/o-3exasmenos-skitsografos-toy-40yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου