13 Οκτωβρίου 2014

Στον Ζαν Τιρόλ το Νομπέλ Οικονομίας

από τη Deutsche Welle 

Φέτος ήταν η σειρά ενός Γάλλου να βραβευθεί με το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη, η ύψιστη διάκριση απονέμεται στον 61χρονο Ζαν Τιρόλ για τις έρευνες και αναλύσεις του γύρω από τη δύναμη των αγορών.

Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων, ο Τιρόλ έγινε μετά τους Μορίς Αλέ (1988) και Ζεράρντ Ντεμπρέ (1983) μόλις ο τρίτος Γάλλος που τιμάται με το κορυφαίο βραβείο. Η επιτροπή τίμησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης ως έναν από τους «από τους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας», προσθέτοντας ότι συνέβαλε ιδιαίτερα στην κατανόηση τρόπων ρύθμισης των ολιγοπωλίων.


Σύμφωνα με το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, που απένειμε το 2011 στον γάλλο οικονομολόγο τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, ο Ζαν Τιρόλ συγκαταλέγεται στους οικονομικούς επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή και παραγωγικότητα παγκοσμίως. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 πραγματοποίησε έρευνες σχετικά με τις λεγόμενες κερδοσκοπικές «φούσκες», ενώ έχει δημοσιεύσει μελέτες για τα πεδία της Βιομηχανικής Οικονομικής, της Θεωρίας Παιγνίων και της Θεωρίας Συμβολαίων.

Το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών καθιερώθηκε μόλις το 1968 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 870.000 ευρώ περίπου. Σε αντίθεση με τα κλασσικά βραβεία Νομπέλ, η απονομή του ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το βραβείο κατέληγε κατά κύριο λόγο στα χέρια αμερικανών επιστημόνων. 

Πηγή: http://dw.de/p/1DUx7


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου