25 Οκτωβρίου 2014

Κατακλυσμός υπερβολών

του Γιώργου Καρελιά, από το protagon.gr

Οι συνήθεις ελληνικές υπερβολές και κοινοτοπίες. «Βιβλική καταστροφή», «είμαστε τριτοκοσμική χώρα», «υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες».

Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Για ποια «βιβλική καταστροφή» μιλάμε, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα θύμα; Και δεν μιλάμε για νεκρό, ούτε ένας τραυματίας. Και για να κάνουμε μια απλή σύγκριση, πριν από είκοσι χρόνια, όταν είχε ξεχειλίσει ο Ποδονίφτης, είχαμε 17 νεκρούς (εδώ). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, βρε αδερφέ, αλλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο σ' αυτά που λέμε και γράφουμε.

Τώρα πάμε στα «τριτοκοσμικά» μας. Εντάξει, έχουμε βουλωμένα φρεάτια. Αλλά πιστεύει κανείς ότι αν δεν είχαμε, δεν θα είχαμε και πλημμύρες; Ένας από τους κατ’ εξοχήν αρμοδίους, ο μετεωρολόγος Θ. Κολυδάς, είπε ότι στο Περιστέρι έπεσαν 136 τόνοι νερού ανά στρέμμα γης! Τι να σου κάνουν τα φεάτια; Και διπλάσια να είχαμε και όλα καθαρισμένα να ήταν, θα πλημμύριζαν εκεί. Με τη φύση δεν τα βάζει κανείς. Άλλωστε, σε χώρες πολύ πιο «κανονικές» από τη δική μας, που δεν αφήνουν βουλωμένα τα φρεάτια, όταν ανοίγουν οι ουρανοί, πλημμυρίζουν (πρόσφατες είναι οι εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους σε γερμανικές πόλεις).

Πάμε τώρα στις «εγκληματικές ευθύνες». Θα πω κάτι που φαίνεται προκλητικό. Δεν υπάρχουν ΠΛΕΟΝ τέτοιες ευθύνες. Υπήρχαν. Όταν μπαζώνονταν τα ρέματα και γίνονταν δρόμοι, όταν έχτιζαν πάνω τους σπίτια και άνοιγαν μαγαζιά. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις που πλημμύρισαν χτες στη Νίκαια και στο Ίλιον. Αλλά αυτά έχουν μπαζωθεί εδώ και μερικές δεκαετίες. Τότε υπήρχαν οι ευθύνες (υπουργών, δημάρχων και καταπατητών) και δεν καταλογίστηκαν.

Τι να κάνουμε τώρα; Κάποιοι απ' αυτούς έχουν πεθάνει και οι άλλοι έχουν αποσυρθεί. Ποιες ευθύνες να τους καταλογίσουμε; Το μόνο που μπορεί να γίνει, για να μην έχουμε πλημμύρες, είναι να γκρεμίσουμε ό,τι έχει χτιστεί πάνω σε ρέματα και να τα ξανανοίξουμε. Αν το πεις αυτό σε έναν ιδιοκτήτη τέτοιου σπιτιού ή μαγαζιού, το λιγότερο που θα πάθεις είναι να σου πει «στέκεις καλά;» Προτιμά να πλημμυρίζει μια φορά στα είκοσι χρόνια, παρά να κατεδαφιστεί αυτό που έχτισε. Οι δε λοιποί, που θα το ακούσουν, θα σου πουν «δηλαδή ζητάς να γκρεμίσουμε τα σπίτια φτωχών ανθρώπων;».

Δεν γίνονται αυτά. Κι επειδή δεν γίνονται, τέτοια φαινόμενα θα έχουμε. Θα μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες, δηλαδή όσοι τις ζούν. Μεταξύ μας, ελάχιστοι είναι, γι’ αυτό και είναι σχετικά εύκολη η παροχή βοήθειας. Από τότε που λύθηκε το πρόβλημα του Κηφισού (για όσους το θυμούνται ακόμη…), οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες. Αλλά δεν πρόκειται και να εξαλειφθούν, όταν θα πέφτουν τόσοι τόνοι νερού.

Από την άλλη, ποιος συνυπολογίζει ότι με τόσο νερό γεμίζουν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ και δεν αντιμετωπίζουμε πλέον κανένα πρόβλημα λειψυδρίας; Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα.

Αυτό που δεν πρόκειται να εξαλειφθεί είναι η έφεσή μας στις υπερβολές (όλα στην Ελλάδα περιγράφονται με επίθετα στον υπερθετικό βαθμό), που μοιραία φέρνει και τη μπουρδολογία.

Αναδημοσίευση από το:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=37227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου