31 Οκτωβρίου 2014

Γ. Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει τα οικονομικά επιτεύγματα

«Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες, ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης

«Το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ζανιάς τόνισε πως οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Ωστόσο σημείωσε πως παράλληλα υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις, «όπως η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, τα ερωτηματικά για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει αποτελεσματικά κλπ, που προσθέτουν στα δικά μας καμώματα».

Όποια όμως και να είναι η πηγή των προβλημάτων μας, υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς, εμείς πληρώνουμε τις συνέπειές τους και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Ο 
πρόεδρος της ΕΤΕ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός πως η Πορτογαλία, που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα και δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%.

«Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε ο κ. Ζανιάς».

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία» επανέλαβε εκτιμώντας πως μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. 

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται, πρέπει να συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς βοηθούν στην μετατροπή του αναπτυξιακού προτύπου που μας οδήγησε στην κρίση σε ένα νέο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν «για αρκετά χρόνια σπρώχναμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ανάπτυξης η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση με δανεικά».

Ο κ. Ζανιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θετικά αποτελέσματα του stress test των τραπεζών. «Οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συγκεντρωθούν πλέον στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης». 

Πηγές: από σχετικά άρθρα σε: www.naftemporiki.gr, www.kathimerini.gr και www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου