15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι σκύλοι επεξεργάζονται όσα λένε οι άνθρωποι

Ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο επεξεργάζεται τα λόγια των ανθρώπων, ενώ «πιάνει» και τον «χρωματισμό» της φωνής, σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα - την πρώτη που ερευνά εξονυχιστικά πώς «δουλεύει» ο εγκέφαλος των σκύλων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρησιμοποιούν αφενός το αριστερό ημισφαίριο για να επεξεργαστούν τις λέξεις που ακούν και αφετέρου το δεξιό ημισφαίριο για να καταλάβουν τις αυξομειώσεις της έντασης, τον ρυθμό και τον «χρωματισμό» της φωνής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ατίλα Άντικς του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, μελέτησαν 13 σκύλους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που δεν φάνηκε να ενοχλεί τα ζώα, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων.

Οι σκύλοι άκουγαν λόγια επιβράβευσης με τον αντίστοιχο τόνο στη φωνή του ανθρώπου, λόγια επιβράβευσης με ουδέτερο «χρωματισμό» φωνής, ουδέτερα λόγια με χροιά επιβράβευσης στη φωνή και ουδέτερα λόγια με ουδέτερη χροιά. Αποδείχθηκε ότι τα τετράποδα κάνουν τη διάκριση στο περιεχόμενο των λέξεων στο αριστερό ημισφαίριο, αναγνωρίζοντας κάθε λέξη ως ξεχωριστή, ενώ στο δεξιό αναλύουν ξεχωριστά τη χροιά των λέξεων (θετική, ουδέτερη ή αρνητική).

Κατά τους ερευνητές, αν οι ιδιοκτήτες ενός σκύλου μιλούν συνεχώς στο κατοικίδιό τους, τότε οι αναπαραστάσεις του νοήματος των λέξεων μπορούν να αναδυθούν στον εγκέφαλό του, παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει σε ξεχωριστές περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά επίσης ενοποιεί αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφοριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο Άντικς στο περιοδικό «Science».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των λέξεων εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μοναδικοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Αυτό που κάνει τις λέξεις ανθρώπινες με μοναδικό τρόπο, δεν είναι μια ξεχωριστή νευρωνική ικανότητα στον εγκέφαλό μας. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο να εφευρίσκουν και να χρησιμοποιούν λέξεις, συνδέοντας αυθαίρετες αλληλουχίες ήχων με νοήματα», ανέφερε ο Άντικς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου