15 Σεπτεμβρίου 2016

ΤτΕ για Attica Bank: «Μπλόκo» στο νέο ΔΣ και απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων

Αρνητική ήταν η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πρόταση του βασικού μετόχου της Attica Bank, του ΤΣΜΕΔΕ, για τον σχηματισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα σε μια ασυνήθιστη κίνηση η ΤτΕ προχώρησε στην απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων έως ότου επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα. Και όλα αυτά στον απόηχο της έρευνας που διεξήχθη στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για υπόθεση της συζήγου του Λίνας Νικολοπούλου*.

Συγκεκριμένα, πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ η οποία απέρριψε τέσσερα από τα νέα μέλη του ΔΣ: τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που προορίζονταν για τη θέση του προέδρου, τον κ. Γεράσιμο Σαπουτζόγλου, για τη θέση του προέδρου, τον κ. Κωνσταντίνος Μακεδός, εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ και την κα Αννα Πουσκούρη
Ειδικότερα σε ότι αφορά τον κ. Ρουμελιώτη κρίθηκε μη κατάλληλος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου λόγω έλλειψης εκτελεστικής εμπειρίας σε πιστωτικό οργανισμό. 

Σημειώνεται ότι ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Attica Bank (την μόνη μη συστημική τράπεζα) αποκάλυψε πληθώρα προβλημάτων στην τράπεζα και οι εποπτικές αρχές απαίτησαν άμεση συμμόρφωση προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λήψης λίαν επώδυνων εποπτικών μέτρων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Αττικής είχε εκδόσει την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ, υπερ του επιχειρηματικού ομίλου Καλογρίτσα για την συμμετοχή του στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, την οποία εκείνος κατέθεσε εκπρόθεσμα κατά 40 λεπτά, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση των υπόλοιπων υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank στο τέλος του πρώτου εξαμήνου  εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων 57% ενώ ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών βρίσκεται στο 45%. 

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr 
* Σχετική ανάρτηση: Έρευνα στο σπίτι του Γ. Στουρνάρα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου