15 Σεπτεμβρίου 2016

Προσμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Η κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα μετά τη δύση του ηλίου στη Συρία φαίνεται να τηρείται από τις εμπόλεμες πλευρές, διαπιστώνει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Οι όποιες παραβιάσεις καταγράφηκαν ήταν μικρής εμβέλειας σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο άμαχος πληθυσμός στη Συρία προσμένει τώρα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων, ήδη έχουν περάσει τα σύνορα της Συρίας δύο αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, παιδικά ρούχα και παιχνίδια με προορισμό το Χαλέπι.

Πολλοί εγείρουν αμφιβολίες για την επιτυχία της αμερικανορωσικής συμφωνίας. Παρότι αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στη Συρία είναι δραματική, ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, δεν χάνει την ελπίδα του. «Ελπίζω αυτή τη φορά οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ να τηρηθούν και να επιβληθούν σε αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις με τους μαχητές που δρουν στη Συρία, δηλαδή να υπάρξει κοινή δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε.


Τι προβλέπει η συμφωνία

Η επιτευχθείσα μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων τη νύχτα της Παρασκευής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Γενεύη προβλέπει ότι τη Δευτέρα (12.09.2016), από τη δύση του ηλίου και έπειτα, (περίπου 18.45 ώρα Ελλάδας) θα σιγήσουν τα όπλα ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των ανταρτών. Η κατάπαυση του πυρός πρόκειται να επιτρέψει και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πολιορκημένες περιοχές της χώρας. Σε περίπτωση που η διακοπή των εχθροπραξιών διαρκέσει μία εβδομάδα, οι ΗΠΑ και οι Ρωσία σκοπεύουν να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση εναντίον ομάδων που πρόσκεινται στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και των τζιχαντιστών της Φατάχ αλ Σαμ. 

Πηγή: Deutsche Welle (http://dw.com/p/1K1fU και http://dw.com/p/1K0JG)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου