3 Αυγούστου 2017

Η αριστεία πάει περίπατο, όχι παρέλαση

Δεν θα ξεχωρίζει πλέον ο άριστος, ο άξιος που καταβάλλει προσπάθεια, αλλά ο τυχερός! Αυτός θα κρατά τη σημαία στα σχολεία! Το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, καταργείται στα δημοτικά σχολεία, κάτι που προκαλλεί έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 1η Αυγούστου και ρυθμίζει τις μαθητικές παρελάσεις του Δημοτικού, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων». 

σκίτσο του Αρκά 

Έντονες αντιδράσεις. 

Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, σε δήλωσή της τονίζει: «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής... Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού. Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη...»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, σχολιάζει: «Σημαιοφόροι με κλήρωση: Ετσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού».

Ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά... Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά με λόγια και με έργα αποδεικνύει την ιδεοληπτική της αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας... "Μαθαίνει" στα παιδιά μας ότι για να ξεχωρίσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια αλλά "τύχη"! Οι ευθύνες του Υπουργού Παιδείας είναι τεράστιες και καλούμε να αποσύρουν το συγκεκριμένο διάταγμα. Εκτός βέβαια και αν σκέφτονται ήδη σε επόμενη έκδοση ΠΔ, να ορίσουν οι μαθητές να ψηφίζουν για τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες».

Ο 
Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, υπογραμμίζει: «Το πνεύμα Καρανίκα κυριαρχεί στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μετά τη καριέρα και η αριστεία είναι χολέρα! Σε λίγο θα μοιράζουν τα πτυχία με κλήρωση». 

Ο 
Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει μέσω Twitter: «Τη σημαία πλέον θα την κρατά ο τυχερός. Οχι ο άξιος. Ακραίος, έξαλλος, δογματικός φανατισμός κατά της αριστείας. Οχι αστεία». 

Η αριστεία λοιπόν δεν πάει παρέλαση, πάει όμως περίπατο!

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, nd.gr, topotami.gr, twitter.com






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Τουλάχιστον να καταργούσαν επιτέλους τις παρελάσεις! να κάνανε κάτι ουσιαστικό. Αλλά δεν τολμούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή