23 Νοεμβρίου 2017

Δικαστήριο Χάγης: Σε ισόβια ο Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

Το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την Τετάρτη σε ισόβια κάθειρξη τον Μλάντιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η γενοκτονία. Οι δικαστές κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, επισήμαναν ότι ο αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας «συνέβαλε σημαντικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και προσθέτουν ότι ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σεράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία», ανέφεραν ακόμα. 


Ο Ράτκο Μλάντιτς εναποθέτει τις τελευταίες του ελπίδες στον Θεό και κάνει τον σταυρό του καθώς προσέρχεται στο δικαστήριο

Ο Μλάντιτς κατά την ανάγνωση της απόφασης άρχισε να φωνάζει «Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την απομάκρυνσή του και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης. 

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012. 

Η αιματοβαμμένη ιστορία της Βοσνίας σε κάποιες εικόνες:

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στον Ράτκο Μλάντιτς, τον «σφαγέα των Βαλκανίων», μετά τη συνεδρίαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου της Χάγης. Χαρά, ανακούφιση αλλά και θλίψη για όσους θυμήθηκαν τα γενονότα του '95.


Στο άκουσμα της ισόβιας κάθειρξης, μία γυναίκα από τη Βοσνία, συγγενής των θυμάτων του πολέμου, σηκώνει ψηλά τα χέρια πανηγυρίζοντας ανακουφισμένη από την καταδίκη του Μλάντις.

Δεκάδες Βόσνιοι διαδήλωσαν σήμερα στη Σερμπρένιτσα έξω από το μνημείο των πεσόντων, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ετυμηγορίας για τον Ράτκο Μλάντιτς από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ακούει βουρκωμένη την απόφαση του δικαστηρίου σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση.

Στο άλλο ακρο των αντιδράσεων, Σέρβοι της Βοσνίας και υποστηρικτές του Μλάντιτς δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την ετυμηγορία. 

Συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων της Σρεμπρένιτσα, κρατώντας πανό με τα πρόσωπα των αγαπημένων τους περιμένουν εναγωνίως να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου. 

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, θεωρείται η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με θύματα πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους. 

Η πόλη είχε κηρυχθεί το 1993 ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες, τους λεγόμενους κυονόκρανους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την πόλη. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προχωρήσουν σε μία πρωτοφανή αγριότητα, ρίχνοντας τελικά τα πτώματά 8.000 αμάχων σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή, θεωρείται η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησε την Ολλανδική κυβέρνηση σε παραίτηση. 

Και παρά τα 22 χρόνια που έχουν περάσει και παρά την καταδίκη του Μλάντιτς, η πληγή για τους μουσουλμάνους της Βοσνίας φαίνεται να μην κλείνει.

Πηγή: 
kathimerini.gr 

Δείτε και αυτή την ανάρτηση:

Το όνομα της πόλης Μόσταρ (Mostar) οφείλεται στην Παλιά Γέφυρα (Στάρι Μοστ) επί του ποταμού Νερέτβα και στους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται "φύλακες της γέφυρας" (μοστάρι). Η γέφυρα, που πάντα υπήρξε το κέντρο των δραστηριοτήτων και του ενδιαφέροντος της πόλης, καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου