13 Νοεμβρίου 2017

Πουλούσαν το νεφρό τους για να πληρώσουν χρέη

Μαρτυρία στην «Καθημερινή» για μεταμοσχεύσεις Ελλήνων ασθενών στην Κόστα Ρίκα. Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

«Όταν επέστρεψα μετά την επέμβαση, με ρώτησε ένας γιατρός στην Αθήνα: “Από αθλητή του μπάσκετ το πήρες;”», λέει ο Λ.Ν. και σηκώνει το πουκάμισο αποκαλύπτοντας μια κάθετη ουλή στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς του. «Είναι 12 εκατοστά. Ο δότης είχε ύψος 1.90 και ζύγιζε 115 κιλά. Η κόρη μου κάθε Πάσχα ανάβει κερί γι’ αυτόν, να είναι καλά στην υγεία του».


Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Έλληνας νεφροπαθής πλήρωσε 120.000 δολάρια και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Τέσσερα χρόνια αργότερα συνελήφθησαν ο Κοσταρικανός γιατρός που του έκανε την εγχείρηση μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του και ένας Ελληνας ιδιοκτήτης πιτσαρίας στο Σαν Χοσέ, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως μεσάζοντας. Σήμερα αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για εμπορία οργάνων. Η δίκη τους ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου στην Κόστα Ρίκα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου πάνω αριστερά, η αίθουσα στο Σαν Χοσέ όπου δικάζεται η υπόθεση. Φωτο: LA NACION).

Συνολικά τρεις Ελληνες ασθενείς έλαβαν μοσχεύματα από Κοσταρικανούς μέσω του ίδιου κυκλώματος. Για πρώτη φορά, όμως, ένας εξ αυτών μοιράζεται την ιστορία του.

Το ταξίδι

Το 1993, από έναν τυχαίο ιατρικό έλεγχο για αρτηριακή πίεση, ο Λ.Ν. ανακάλυψε ότι ήταν «μονόνεφρος». Το ένα από τα δύο όργανά του λειτουργούσε στο 10%. Ξεκίνησε δίαιτα, έπινε πολύ νερό και απέφευγε το αλάτι. Με τα χρόνια, όμως, ένιωσε τη νόσο να τον καταβάλει. «Ήταν σα να πεθαίνω, δεν άντεχα άλλο ψυχικά», λέει για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης που πραγματοποιούσε τρεις φορές την εβδομάδα.

Ώσπου ένας ομογενής που ζούσε στις ΗΠΑ έμαθε για το πρόβλημά του και πρότεινε ως λύση το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. «Ζήτησε να στείλω μια γενική αίματος με φαξ και είπε να αρχίσω να μαζεύω χρήματα», λέει ο 66χρονος που δέχθηκε να μιλήσει στην «Καθημερινή» με τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το πλήρες όνομά του.

Με τη βοήθεια συναδέλφων του και φίλων συγκέντρωσε το ποσό που χρειαζόταν. Στο αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ τον περίμενε άλλος Έλληνας μετανάστης. Με καταγωγή από τον Πειραιά, ο Δ.Κ. άλλαξε ήπειρο πριν από δύο δεκαετίες αναζητώντας καλύτερη ζωή. Έπειτα από χρόνια άνοιξε την πιτσαρία Akropolis απέναντι από το νοσοκομείο Calderon Guardia.

Σύμφωνα, όμως, με τον εισαγγελέα Ελίας Ντομίνγκο Καράνζα Μαξέρα, ο 60χρονος Δ.Κ. λειτουργούσε και ως μεσάζοντας σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων. Κατηγορείται ότι αναζητούσε Έλληνες νεφροπαθείς, πρόθυμους να πληρώσουν μεγάλα ποσά για μεταμόσχευση και ότι στρατολογούσε ως δότες φτωχούς ντόπιους. Οι ασθενείς κατέβαλαν πάνω από 100.000 δολάρια για την επέμβαση, ενώ οι δότες λάμβαναν από 5.000 έως 18.000 δολάρια. Οι χρηματικές συναλλαγές και το σφράγισμα κάθε συμφωνίας γίνονταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην πιτσαρία Akropolis. Το κύκλωμα δεν απευθυνόταν όμως μόνο στην ελληνική αγορά. Είχε απλώσει τις άκρες του και στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Στις 10 Οκτωβρίου 2013 τέσσερις αστυνομικοί εισέβαλαν στην πιτσαρία Akropolis και πέρασαν χειροπέδες στον ιδιοκτήτη. Έχοντας λευκό ποινικό μητρώο ο Δ.Κ. αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο. 

Η σύλληψη του Έλληνα μετανάστη (με το καρό πουκάμισο) που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας οργάνων. (Φωτογραφία: Εισαγγελικές αρχές Κόστα Ρίκα) 

Οι 14 δότες αντιμετωπίζονται ως θύματα και μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. «Έχουν χαμηλά εισοδήματα και μόρφωση και δεν μπορούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες για φαγητό και στέγαση», παρατηρεί η Άντζελα Αβάλος, δημοσιογράφος της κοσταρικανής εφημερίδας La Nacion, που παρακολουθεί τακτικά τη δίκη του κυκλώματος. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη φτωχή επαρχία Tirrases Curridabat.

Η σύλληψη των δύο Κοσταρικανών γιατρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας οργάνων. (Φωτογραφίες: Εισαγγελικές αρχές Κόστα Ρίκα)

Η μάρτυρας

Μέχρι στιγμής, η Μορίν Κορντέρο Σολάνο έδωσε την πιο συγκλονιστική κατάθεση. Εργαζόταν ως αστυνομικός, προσπαθούσε να συμπληρώσει το μεροκάματό της οδηγώντας ταξί τις νύχτες, αλλά αδυνατούσε να αποπληρώσει συσσωρευμένα χρέη της.

«Μια μέρα παρατήρησα στο στομάχι συναδέλφου μου ένα μεγάλο σημάδι εγχείρησης», είπε στο δικαστήριο μέσω τηλεδιάσκεψης. «Μου εξήγησε τι είχε κάνει, γνώριζε την οικονομική μου κατάσταση και ρώτησε εάν θα πουλούσα το νεφρό μου εφόσον παρουσιαζόταν η ευκαιρία».

Όπως κατέθεσε η ίδια, ο Έλληνας πιτσαδόρος μεσολάβησε και τον Οκτώβριο του 2009 αφού έκανε εξετάσεις συμβατότητας έδωσε το νεφρό της σε μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει από την Αθήνα. Όλα έγιναν γρήγορα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της στο δικαστήριο, γιατί η γυναίκα που είχε έρθει από την Ελλάδα βιαζόταν για την επέμβαση.

Της είχαν απαγορεύσει, όπως πρόσθεσε, οποιαδήποτε επικοινωνία με τη νεφροπαθή. Μετά την επέμβαση, όμως, εκείνη επιδίωξε να τη γνωρίσει. Άλλωστε ο αδερφός και ο σύζυγος της Ελληνίδας την είχαν αγκαλιάσει και ευχαριστήσει μετά τη μεταμόσχευση. «Την επισκεπτόμουν στο νοσοκομείο όσο ανάρρωνε. Έχουμε κρατήσει επαφή μέσω e-mail μέχρι και σήμερα. Πριν από λίγα χρόνια μου έστειλε η οικογένειά της κάποια χρήματα για να αγοράσω αυτοκίνητο», είπε στους δικαστές.

Με τις 10.000 δολάρια που έλαβε για τη μεταμόσχευση κάλυψε τα παλιά της χρέη, αγόρασε ρούχα και μία τηλεόραση. Αργότερα φέρεται να διαδέχθηκε τον Δ.Κ. στη στρατολόγηση δοτών. Ωστόσο, δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον της, καθώς δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ο δικηγόρος του Έλληνα κατηγορουμένου έχει δηλώσει ότι ο εντολέας του δεν λάμβανε κάποια προμήθεια για τις επεμβάσεις. Η Σολάνο πάντως λάμβανε 1.000 δολάρια αμοιβή για κάθε νέο Κοσταρικανό που παρουσίαζε στο κύκλωμα. 

Αδέρφια δότες

Και ο Λ.Ν. γνώρισε τον άνθρωπο που όπως λέει του «προσέφερε ζωή». Ο Ντανίλο Κάστρο Ρουίζ εργαζόταν ως σεκιουριτάς, ήταν 39 ετών και είχε δύο παιδιά. Με τη δική του αμοιβή σκόπευε να αγοράσει ένα μικρό σπίτι. Ο δότης υπέγραφε υπεύθυνη δήλωση ότι δωρίζει το νεφρό του, ωστόσο σύμφωνα με τις καταθέσεις εισέπραττε αργότερα αμοιβή. «Γνώρισα την οικογένειά του και κάναμε μαζί τον σταυρό μας πριν από την επέμβαση», λέει ο Έλληνας μεταμοσχευθείς.

Η δική του επέμβαση έγινε σε ιδιωτική κλινική η οποία είχε ξενοδοχειακές υποδομές για τους νοσηλευόμενους. Άλλα χειρουργεία όμως πραγματοποιούνταν σε δημόσια νοσοκομεία. Ο Έλληνας μεταμοσχευθείς πέρασε οκτώ ημέρες στην εντατική και συνολικά συμπλήρωσε ένα μήνα στην Κόστα Ρίκα μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα.

Αργότερα, τον Απρίλιο του 2010, ο Βίκτορ Σότο Ρουίζ, πωλητής μπανανών στην Κόστα Ρίκα και αδερφός του Ντανίλο, έδωσε το νεφρό του σε μια Ελληνίδα. Η «Καθημερινή» επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της αλλά εκείνη δεν θέλησε να μιλήσει για το θέμα. Μετά τις εγχειρήσεις, οι δύο Ελληνες έλεγαν μεταξύ τους ότι ήταν «αδέρφια εκ μεταμοσχεύσεως». 


Ο Λ.Ν. λέει ότι τον προβλημάτιζε το θέμα της εμπορίας οργάνων, αλλά δεν μπορούσε να παραμείνει εγκλωβισμένος στην αναμονή. Δεν άντεχε να εξαρτάται η ζωή του από ένα μηχάνημα.

Πηγή: Απόσπασμα δημοσιεύματος απο kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου