21 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΜΙΔΑ: Αρχίζει η δήμευση περιουσιών από το Εθνικό Κτηματολόγιο!

Έναρξη της διαδικασίας "δήμευσης" των περιουσιών "αγνώστου ιδιοκτήτη" που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο 

Τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων, που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων. Πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς, στο 20ό ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας, την Κυριακή στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες του Συνεδρίου, άρχισε η "δήμευση" ακινήτων περιουσιών από το Δημόσιο ως μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων "ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ" που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα. Πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Δείτε συνημμένο* τον πλήρη κατάλογο των 111 περιοχών, με πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, και δήμους όπως η Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, Ρέντης, Ελευσίνα και Νέα Πέραμος.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.

Για το θέμα της "δήμευσης" των περιουσιών «αγνώστου ιδιοκτήτη» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, Χρήστος Δημητριάδης, τόνισε ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα ώφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων!

Στις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού Πολυσυνεδρίου FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, κεντρικό ζήτημα αποτέλεσαν οι κυοφορούμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι κάθε αλλαγή στη φορολογία κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια γίνεται προς το χειρότερο και επανέλαβε τη θέση της ΠΟΜΙΔΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή ενός και μόνον δίκαιου ετήσιου φόρου κατοχής, και όχι τριών όπως είναι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός του και το ΤΑΠ, χωρίς εξαιρέσεις και απαλλαγές, με συντελεστές που θα είναι ανεκτοί από τους φορολογούμενους και δεν θα οδηγούν στην οικονομική τους εξόντωση όπως συμβαίνει τώρα.

* Ακολουθεί συνημμένος σε EXCEL ο πίνακας των 111 κτηματολογικών γραφείων όπου τα αδήλωτα ακίνητα περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και εντός του επομένου έτους.
Συνημμένο

Πηγή: pomida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου