30 Νοεμβρίου 2017

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο "βασιλιάς της Ερμού"

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας, η εμβληματική μορφή της Ερμού με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. 

Του είχαν αποδοθεί τίτλοι, όπως «βασιλιάς της Ερμού», «έμπορος των Αθηνών», «δανδής του εμπορίου». Εκείνος δεχόταν μόνο την ιδιότητα του εμπόρου.
 
Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ήταν ένας άνθρωπος με περίσσεια φυσική ευγένεια που αμέσως σε μαγνήτιζε με το λόγο του αλλά και με την εμφάνισή του. Αριστοκράτης και διανοούμενος. Υπήρξε η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης «Αλεξανδράκης» που εδώ και 150 χρόνια, διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, την κομψότητα, και τη μοναδικότητα στα ρούχα, που προσφέρει στο εκλεκτό και πιστό του κοινό, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 27. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατάστημα αυτό επέλεξε να επισκεφτεί το ζεύγος Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους πελάτες του καταστήματος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο γιος του ο Σοφοκλής, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, το ζεύγος Ζολώτα, η Σοφία της Ισπανίας και η Αμαλία Καραμανλή, η οποία ψώνιζε η ίδια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 


Το «μυστικό» της επιτυχίας και της μακροβιότητας 

Μια απο τις τελευταίες συνεντεύξεις- αφιερώματα στον Ευτύχιο Αλεξανδράκη είχε φιλοξενήσει το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ για το «μυστικό» επιτυχίας και μακροβιότητας μιας επιχείρησης στο χώρο του εμπορίου ο κ. Αλεξανδράκης είχε πει:

«Ποτέ δεν είπαμε ψέματα σε πελάτη για να υποστηρίξουμε ένα είδος, όταν δεν πιστεύαμε ότι ήταν το κατάλληλο. Μία ακόμα αρχή στο μαγαζί μας είναι ότι δεν πιέζουμε τον πελάτη και ειδικά τις κυρίες, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τι τους ταιριάζει. Αυτή ήταν και είναι η τακτική της επιχείρησης. Σταθερές τιμές, όχι παζάρια και σοβαρότητα. Και οι υπάλληλοι μου, οι οποίοι είναι πολλά χρόνια στο μαγαζί, είναι προσαρμοσμένοι στις αρχές της επιχείρησης και λειτουργούμε όλοι μαζί, χωρίς προβλήματα. Δεν απολύσαμε ποτέ εργαζόμενο. Από εδώ, όλοι παίρνουν σύνταξη. Και φυσικά υπάρχει επαφή με τους πελάτες. Ο περισσότερος κόσμος έρχεται να χαιρετήσει. Δεν το βλέπουμε τον πελάτη σαν νούμερο
».

"Δεν χρωστάμε πουθενά", συνέχισε, "ούτε στις τράπεζες ούτε στο δημόσιο ούτε στο εξωτερικό" και αυτό όπως είπε "γιατί έχω κάνει και κάνω σωστή διαχείριση. Δεν ξανοιγόμαστε σε βήματα που δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Τη λέξη δάνειο δεν την ξέρει η επιχείρησή μου. Ό,τι μπορούσαμε, αυτό κάναμε".

Το 1998 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) απονέμει στον Ευτ. Αλεξανδράκη το βραβείο "Επιχείρηση και Παράδοση". Όταν παρέλαβε το βραβείο, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της επιχείρησης με δύο λόγια και ο κ. Αλεξανδράκης απάντησε: "Αν θέλετε δυο λόγια είναι: Σώφρων Διαχείρισις".

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης είχε εκτιμήσει ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση. 
«Για να ανοίξει κάποιος μία επιχείρηση σήμερα είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να έχει καλό εμπόρευμα ή κάτι ξεχωριστό ή να έχει όνομα. Εδώ έχω εφημερίδες από το εξωτερικό που έγραψαν για την επιχείρηση, όπως την Augsburger Allgemeine και πολλές άλλες. Αυτό έχει τεραστία σημασία για την επιχείρηση. Η φήμη, το Βrand Νame. Γι' αυτό λέω και στον εγγονό μου, να προσέχει στο μέλλον. Το καλό όνομα αποκτάται, όμως, μπορείς να το χάσεις σε μία ημέρα, αν στραβοπατήσεις».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Στέλλα Αλεβιζοπούλου, μεταξύ άλλων, είχε επίσης πει:

«Είναι το πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στην Αθήνα», μας λέει ο κ. Ευτύχιος, «διότι την εποχή που ιδρύθη, δεν υπήρχαν έτοιμα ενδύματα, ο κόσμος ραβόταν. Εκείνη την εποχή η Ερμού ήταν καρόδρομος ανάμεσα σε μονώροφα ή διώροφα σπίτια, αλλά ήταν από τότε ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, συνδεδεμένος με την οδό Πειραιώς και δίαυλος όλων των εμπορευμάτων που ερχόντουσαν στο λιμάνι του Πειραιά».

«Ήταν ο παλαιότερος και ο μόνος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά για μένα», καταλήγει ο κ. Αλεξανδράκης, «η Ερμού είναι η ζωή μου. Και όχι μόνο, ήταν η ζωή και των προγόνων μου». 


«Οι πελάτες μας, αν μου επιτρέπετε την έκφραση ήταν όλοι της υψηλής κοινωνίας από απόψεως οικονομικής τουλάχιστον. Θυμάμαι, παιδάκι εγώ, ερχόντουσαν κυρίες με άμαξες, σταματούσαν έξω από το μαγαζί και τους πηγαίναμε τα ψώνια, γιατί δεν ήταν εύκολο να ανεβοκατεβαίνουν από την άμαξα. Τα ρούχα τότε ήταν δύσκολα ειδικά τα φορέματα. Ήταν, όμως, φινετσάτα και σε πολύ καλή ποιότητα ακόμα και τα εσώρουχα που είχαμε, τα οποία έφταναν μέχρι το γόνατο και έκλειναν με ένα πολύ ωραίο σατέν φιόγκο στο πλάι». 

Ανάμεσα στους πελάτες ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ψώνιζε ο ίδιος ή έστελνε έναν ανθυπασπιστή του, ο γιος του ο Σοφοκλής, η Κυβέλη, η Μαρ. Κοτοπούλη, το ζεύγος Ζολώτα, η Σοφία της Ισπανίας μέχρι να παντρευτεί, η Αμαλία Καραμανλή, η οποία ψώνιζε η ίδια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Θυμάμαι ότι θα πηγαίνανε ένα επίσημο ταξίδι στην Ευρώπη και ανησυχούσε για το κρύο, γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν φορούσε μάλλινα. Της σύστησαν το μαγαζί μας γιατί τότε είχαμε μάλλινα ρούχα και εσώρουχα. Τότε τα εσώρουχα ήταν μακριά. Ήρθε ψώνισε και μάλιστα προληπτικώς της δώσαμε για τον κύριο Καραμανλή και έχτρα μάλλινα ρούχα. Γενικότερα, οι επώνυμοι πελάτες μας δεν ήταν δύσκολοι αλλά με μία λέξη θα τους έλεγα ότι ήταν αρχοντάνθρωποι». 

Η κηδεία του Ευτύχιου Αλεξανδράκη θα γίνει αύριο Παρασκευή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. «Ποιο είναι το πιο ακριβό ρούχο στη ζωή;» ρώτησε κάποτε ο δημοσιογράφος τον Ευτύχιο Αλεξανδράκη. «Οι καλοί τρόποι, παιδί µου», είπε χωρίς να το σκεφτεί ούτε µια στιγµή. «Χωρίς αυτούς είσαι γυµνός ακόµη κι αν φοράς το πιο καλοραµµένο κοστούµι». Από kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή