26 Νοεμβρίου 2017

Ρέγκλιγκ: «Θα κλείσει σύντομα η τρίτη αξιολόγηση»

Σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης: «Η επόμενη δόση θα μπορούσε να εκταμιευθεί στις αρχές του 2018»
Από τη Deutsche Welle: 

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν βαρέλι χωρίς πάτο. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι η χώρα θα χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τα συνολικά 86 δις ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής», γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δηλώνει: «Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι πιστώσεις που θα αντλήσει τελικά η Ελλάδα θα είναι αισθητά λιγότερες από το ανώτατο όριο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει δύο λόγους για την θετική αυτή εξέλιξη: «Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερες από ότι αναμένονταν. Από τα συνολικά 25 δις που είχαν προβλεφθεί για τη στήριξη των τραπεζών, χρειάστηκαν εν τέλει μόλις 5,4 δις. Ο δεύτερος λόγος είναι, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών: «Στα μέχρι σήμερα περίπου 40 δις που εκταμιεύθηκαν, θα προστεθούν και άλλα ποσά μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Το συνολικό ποσό όμως που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι σαφώς λιγότερο από 86 δις», δηλώνει ο Κλάους Ρέγλινγκ.

Πως θα αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα ποσά; 

Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι στην Αθήνα υπολογίζουν το ποσό που θα απομένει στα ταμεία του ΕΜΣ στα 28 δις. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ωστόσο δεν θέλει να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά. Αναφέρεται πάντως στις δυνατότητες αξιοποίησης των ποσών που έχουν εναπομείνει: «Τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής ακριβών δανείων με φθηνότερα του ΕΜΣ. Η ανταλλαγή αυτή θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ωστόσο προσθέτει ότι «προϋπόθεση για αυτό είναι ωστόσο η Αθήνα να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια ώρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι αισιόδοξος και για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης: «Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης λόγω της καλής προεργασίας της ελληνικής πλευράς. Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά συνεχίσει την καλή δουλειά, η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ προσθέτοντας ότι «η επόμενη δόση μπορεί τότε να εκταμιευθεί στις αρχές του 2018».

Handelsblatt / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου