16 Νοεμβρίου 2017

Morgan Stanley: Προβλέψεις 7,6 δισ. θα κληθούν να σχηματίσουν οι τράπεζες

Eπιπλέον προβλέψεις για επισφάλειες, συνολικού ποσού 7,6 δισ. ευρώ, θα κληθούν να σχηματίσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, εκτιμά η Morgan Stanley, αποδυναμώνοντας έτσι την κεφαλαιακή τους βάση.

Σημειώνεται ότι το IFRS 9 που θα ισχύσει από 1/1/2018 θα αντικαταστήσει το λογιστικό πρότυπο IFRS 39, υποχρεώνοντας τράπεζες και επιχειρήσεις να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου, όχι με βάση τις ζημίες που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά με βάση αυτές που δυνητικά αναμένονται. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής απόσβεσης της επιβάρυνσης σε βάθος 5ετίας. 

Ειδικότερα η Morgan Stanley σε σχετική έκθεσή της εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφάλειες κατά 2,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Alpha Bank με πρόσθετες προβλέψεις 2,5 δισ. ευρώ, η Eurobank με 1,3 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την επίπτωση στους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει επιδείνωση κατά 3,2% για την Αlpha Bank (στο 18,2%), κατά 2,15% για τη Eurobank (στο 14,6%), κατά 1,65% για την Εθνική (στο 17,4%) και κατά 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στο 17,1%).

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι στην περίπτωση της Αlpha Bank οι ανάγκες θα καλυφθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων σε ορίζοντα πενταετίας. Για τη Eurobank, ο οίκος αναμένει 10% υψηλότερες προβλέψεις, για την Εθνική αναμένει ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα το δ’ τρίμηνο, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το IFRS 9 μεταξύ των τραπεζών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Όπως σημειώνει, οι αγορές αποτιμούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο re-rating.

Ύστερα από την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ένα μέρος της ανησυχίας των επενδυτών έχει εκλείψει. Ωστόσο, η αλλαγή της στάσης τους έναντι των ελληνικών τραπεζών δικαιολογείται από τις ανησυχίες για την επίπτωση του IFRS9. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο σημείο της πρόσφατης κλίμακας αποτίμησής τους.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με discount 34% σε όρους P/TBV και αυτό, όπως λέει ο διεθνής οίκος, υποδηλώνει ότι η αγορά αποτιμά μεγαλύτερο πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών από το IFRS 9 από αυτό που προβλέπει το δικό της μοντέλο.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου