16 Νοεμβρίου 2017

ΕΕΣ: Πρόοδος στα δημοσιονομικά από τα μνημόνια όχι όμως και στην ανάπτυξη

Κριτική στην αποτελεσματικότητα των μνημονίων στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντιδράσεις Μοσκοβισί. 
Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του ΕΕΣ.

Τα μνημόνια μπορεί να οδήγησαν σε βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και μάλιστα σημαντικά, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη, δεν ήταν η προσδοκώμενη, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προγράμματα προσαρμογής στην Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι ελεγκτές ασκούν κριτική στην Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη, αναφέρει η έκθεση, η οποία αναγνωρίζει πάντως ότι η από μέρους της Επιτροπής παρακολούθηση της συμμόρφωσης ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων από την Ελλάδα ήταν ικανοποιητική.

Για να στηρίξει τις αιτιάσεις του, το Ελεγκτικό Συνέδριο προβάλλει ως επιχείρημα αδυναμίας των προγραμμάτων το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές.

Τονίζει επίσης ότι τα προγράμματα δεν οδήγησαν μέχρι στιγμής ούτε στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ συνέβαλαν περιορισμένα μόνο στην ανάκαμψη της χώρας.

Οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές για την Κομισιόν, ούτε για τα κράτη μέλη, έχουν απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Οι ελεγκτές κάνουν 11 συστάσεις στην Κομισιόν, προκειμένου να βελτιωθεί στο μέλλον ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και κυρίως να ενσωματώνονται σε μια γενική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα.

Η απάντηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Στις αιτιάσεις των ελεγκτών απάντησε σήμερα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας σε δήλωσή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις εννέα μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, η χώρα εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις - και αρχίζει να αισθάνεται τα οφέλη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία μειώνεται από τα προηγούμενα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και, πιο πρόσφατα, η περαιτέρω ελάφρυνση των ελέγχων κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, μια προοδευτική επιστροφή στις αγορές έχει καταστεί αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα, τονίζει.

Μ. Σχοινάς: Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του ΕΕΣ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και το σχεδιασμό του τρίτου. Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην «εποικοδομητική» ανάλυση των δραστηριοτήτων της καθώς και ότι «καλωσορίζει» και «εφαρμόζει» τις συστάσεις. «Πολλές από τις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, εφαρμόστηκαν στο τρίτο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου