16 Νοεμβρίου 2017

Ποσό ρεκόρ για τον «Σωτήρα του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Έναντι του ποσού - ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, πωλήθηκε ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi), σε δημοπρασία του Οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το υψηλότερο

ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία, ενώ η πώληση έγινε ύστερα από μία «μάχη» προσφορών που κράτησε 19 λεπτά. 

 Αξίζει να σημειωθεί, πως το προηγούμενο ρεκόρ για τον πιο ακριβό πίνακα που πωλήθηκε σε δημοπρασία, κατείχε ο πίνακας «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο, ο οποίος είχε αγοραστεί έναντι 179 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» είναι ένα από τα περίπου 15 διασωθέντα έργα του Ντα Βίντσι και το τελευταίο που παρέμενε σε χέρια ιδιώτη. Απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε χιτώνα και να κρατά στο αριστερό του χέρι μία ουράνια σφαίρα. Το πορτρέτο, ύψους 67,5 εκ., ζωγραφίστηκε περίπου το 1500, και θεωρείτο χαμένο, μέχρι τον εντοπισμό του, το 2005. 
Το 2011, είχε παρουσιαστεί στο κοινό, σε μία έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.


Η δημοπρασία στο Μανχάταν ξεκίνησε από τα 70 εκατομμύρια και προκάλεσε επευφημίες όταν το ποσό ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια. Ο άγνωστος αγοραστής κατάφερε να κατοχυρώσει το έργο τηλεφωνικά. 

Πηγές: naftemporiki.gr, youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου