30 Νοεμβρίου 2017

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Χιλιάδες οφειλέτες σε κίνδυνο

Την εκκίνησή τους έκαναν χθες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και την επανεκκίνησή τους οι πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες οφειλέτες αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

"Το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, αλλά έχουν εκμεταλλευτεί επί σειρά ετών το πλαίσιο προστασίας που έχει τεθεί για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, αδιαφορώντας για την αποπληρωμή των χρεών τους" αναφερουν τραπεζικές πηγές.

Μέχρι τα τέλη του 2017 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Π
ληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 - 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Το χρονοδιάγραμμα αυτό «κουμπώνει» με τους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Ναυτεμπορική, προβλέπει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός της επομένης χρονιάς 15.000 - 20.000 πλειστηριασμοί. 


Οι επεισοδιακοί πλειστηριασμοί της Τετάρτης στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Σε 12 -από τους 29 προγραμματισμένους- ανέρχονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ακόμη, ολοκληρώθηκαν δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 14.

Αναλυτικότερα, από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων ξεκίνησαν 20 και εξ αυτών ολοκληρώθηκαν 12. Οι υπόλοιποι εννέα πλειστηριασμοί δεν ξεκίνησαν καν.

Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο ένας αφορούσε μονοκατοικία στην Κηφισιά που εκπλειστηριάστηκε για οφειλή 1.430.000 ευρώ και ο δεύτερος αφορούσε 5 αποθήκες και οι οποίες εκπλειστηριάστηκαν για οφειλή 500.000 ευρώ.

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν μέλη της ομάδας «Δεν πληρώνω» που διαμαρτύρονταν κατά των πλειστηριασμών. Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας.

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στο χώρο ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν αρχικά συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του Ειρηνοδικείου.

Εξάλλου, επεισόδια μεταξύ MΑΤ και μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους. 


ΕΚΠΟΙΖΩ: Σε κίνδυνο χιλιάδες οφειλέτες

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν ληφθεί εις βάρος χιλιάδων οφειλετών, αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής"). Πιο συγκεκριμένα:

- Από το 2015 έπαυσε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.
- Η μόνη προστασία της κατοικίας, μέσω του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), από 1.1.2016 έγινε προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2018 και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
- Από το 2015 είναι επιτρεπτή, με τις προϋποθέσεις του Ν.4354/2015, η πώληση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε επενδυτές/funds κτλ.
- Από 1.1.2016 ισχύουν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπουν λιγότερα και πιο αδύναμα μέσα άμυνας του οφειλέτη απέναντι στους πλειστηριασμούς, με μικρότερες τιμές πρώτης προσφοράς των ακινήτων.
- Πλέον, με ηλεκτρονικές διαδικασίες τύπου δημοπρασιών “ebay”, οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους

Παράλληλα, οι οφειλέτες δυσκολεύονται να βρουν εξωδικαστική λύση για τα χρέη τους μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, είτε γιατί οι τράπεζες τον εφαρμόζουν πλημμελώς είτε επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι μη ρεαλιστικές. Πράγματι, η ΕΚΠΟΙΖΩ, καταγράφοντας καθημερινά τα προβλήματα των υπερχρεωμένων καταναλωτών, διαπιστώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δοθεί λύσεις εξωδικαστικά ρεαλιστικές και βιώσιμες με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, και να μην μπορούν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά αντίθετα έχει αποδυναμώσει σημαντικά το ήδη ισχύον πλαίσιο προστασίας. Τα δε επιχειρήματα για “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, εκτός από αόριστα και αναπόδεικτα, μετατοπίζουν παραπλανητικά τη συζήτηση από τις ευθύνες των τραπεζών, οι οποίες, με τη συνδρομή της πολιτείας και με απλές διαδικασίες μπορούν να απομονώσουν όσους θεωρούν ότι αν και μπορούν, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του. Οφείλει, επομένως, η πολιτεία, όσο διαρκεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία, να θωρακίσει την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, διότι άλλως κινδυνεύουν χιλιάδες οικογένειες να οδηγηθούν οριστικά και αμετάκλητα στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

Ήδη από 8.11.2017 η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει υποβάλει τις προτάσεις της στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχετικά με την βελτίωση του Ν.3869/2010.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ΑΜΕΣΑ ώστε:
- καμία κύρια κατοικία να μην εκπλειστηριαστεί
- να διασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας του ν. 3869/10 (ν. Κατσέλη) ως μόνιμη, όπως αρχικά ήταν. 

Πηγές: 
naftemporiki.gr/financenaftemporiki.gr/story , ekpizo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου